Annons

Annons

Rytm och musik hjälper hjärnan att återhämta sig efter stroke

Dela
(0)

Stroke/RGRM 10
Christina Persson klappar händerna enligt övningsschemat. För henne är träningen nyttig och viktig.

Rehabilitering är viktigt för den som fått stroke. I Ystad har den lokala strokeföreningen, tack vare bidrag från Hemmets Veckotidning, ordnat en kurs i Ronnie Gardiner Rytmik och Musikmetod, RGRM. En framgångsrik träningsmetod som väcker skadade nervceller! 

Annons

De åtta deltagarna följer entusiastiskt ledaren Anne-May Larssons rörelser och ord. Längst fram sitter Christina Persson som ömsom ställer sig upp, ömsom sätter sig. I oktober 2008 drabbades hon av stroke efter att ett kärl i hjärnan hade brustit.
Vandringen tillbaka har varit lång och hon kommer aldrig att bli helt återställd. Därför är kurser som den här extra viktig.
– Att hjärnan får arbeta betyder jättemycket för mig, förklarar Christina Persson i Hemmets Veckotidning nr 10. När jag varit här har jag mycket lättare för att koncentrera mig.
Då det var som värst efter stroken kunde Christina bli stående framför stekpannan vid spisen, där hon just lagt i köttbullar som skulle stekas.
– Men jag bara tittade på köttbullarna och förstod inte vad jag skulle göra.
I dag är Christina en av dem i gruppen som bäst hänger med i de olika rörelserna. Och det syns att hon trivs.
– Jag blir glad av att vara här. Att jag faktiskt fixar detta är viktigt för mig, fast jag är trött när jag kommer hem, förklarar Christina.
Tröttheten är något som Christina har gemensamt med de flesta i gruppen. Träningspasset är två timmar med endast en kort paus och det är ansträngande att koncentrera sig så länge. Graden av hjärnskador i gruppen varierar, från de som haft en TIA, en tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl, till de som blivit rullstolsbundna av sin stroke och behöver ständig tillsyn. Några av deltagarna har sin assistent eller anhörig med som stöd.
– Det är det som är så bra med den här träningen, menar Anne-May, att alla kan vara med och ha nytta av den.
RGRM-metoden skapades av trumslagaren Ronnie Gardiner och fungerar som ett slags gymnastik för hjärnan där rörelser, musik och rytm blandas så att båda hjärnhalvorna får arbeta och funktioner som balans, minne, motorik, koncentrations- och rörelseförmåga stimuleras och stärks.
Träningen görs oftast i grupp under ledning av en diplomerad RGRM-terapeut som använder sig av ett speciellt notsystem med olika symboler, ljudkoder, färger och rörelser. Anne-May är klädd i en svart skjorta med en röd och blå baksida. Rött står för höger hjärnhalva som styr vänster kroppshalva och våra känslor. Blått står för vänster hjärnhalva, den matematiska, som styr höger kroppshalva.
– Med färgernas hjälp tydliggörs vilken del av hjärnan som aktiveras, samtidigt som det blir en hjälp vid träningen, berättar Anne-May.
På en stor bild har hon ritat upp ett schema med symboler för händer och fötter i rött och blått.
– Vänster hand klappar i knät, ett, två, tre fyra, och så byter vi så höger hand klappar i knät, ett, två, tre, fyra.
Hand- och fotrörelser kombineras efter olika scheman och ackompanjeras till allt från Gubben Noak och Blinka lilla stjärna till svängig jazz. Totalt finns det 18 olika rörelser och ljud som kan sättas samman i det oändliga.
Det här är gruppens fjärde träff och efter hand som deltagarna blir bättre byggs övningarna på för att öka svårigheten. I dag läggs det till ytterligare en rörelse, de ska klappa händerna. Ingvar Persson, 54 år, är förlamad i höger sida efter sin stroke och tar tag om sin högra hand med den vänstra friska handen. Rörelsen stimulerar hjärnans signaler till den sjuka sidan av kroppen, vilket är en viktig del av metoden.
– Jag hänger med på alla rörelser så gott jag kan. Det här är bra för mig, förklarar Ingvar.
Anne-May har arbetat med RGRM-metoden i sju år. Under den tiden har hon sett flera positiva effekter, inte minst bland dem som drabbats av stroke.
– Övningarna sprider glädje, många sover bättre, de har lättare att koncentrera sig och får en ökad rörelse i den skadade sidan. Många små framsteg som tillsammans blir stora!

 

Strokekurs
Deltagarna följer övningarna som visas på overheadprojektorn. Längst fram tv: Lars-Olof Ståhl, hans assistent Charlotte Hübner och Christina Persson. Raden bakom syns tv: Ingvar Persson och Ulla Johansson.

 

Stroke/RGRM 5
Med hjälp av olika symboler och färger visar Anne-May vilka rörelser deltagarna ska göra. Hennes jacka i rött och blått förstärker vilken sida som ska jobba…

Fotnot: Vill du veta mer om RGRM-metoden, kontakta Peo Lindahl på STROKE-Riksförbundet, tel 08-721 88 20.

 

Träningen ska väcka skadade nervceller
RGRM-metoden togs fram för att hjälpa människor med olika neurologiska skador och sjukdomar och har använts med stor framgång inom strokevården. Tanken är att träningen ska väcka nervceller utanför det område i hjärnan som skadats av stroke. Hjärnan kan – i bästa fall – etablera nya nätverk mellan dessa nyväckta nervceller som sedan delvis kan överta de förstörda funktionerna. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har man haft flera olika forskningsprojekt som bla visat hur musiken ger större genomblödning i hjärnan, vilket i sin tur innebär en positiv stimulans. Just nu håller man på att slutföra resultatet av ett forskningsprojekt kring hur metoden hjälper vid rehabilitering av stroke.

stroke4

 

Vi stödjer STROKE-Riksförbundet
Under 2013 har överskottet från lotterna, som ni läsare vinner när ni löser våra kryss, gått till en speciell Hemmets Veckotidningsfond inom STROKE-Riksförbundet. Från denna fond har föreningar inom förbundet kunnat ansöka om bidrag till olika aktiviteter, som tex den kurs i RGRM-metoden som Strokeföreningen Ystad anordnade. Men de drygt 100 000 kronor, som tidningen bidraget med, har också använts till matlagningskurser, teater, rehabgympa och kulturresor liksom för att stödja det lokala utvecklingsarbetet, paneldebatter och kommunkontakter som alla är viktiga delar i den lokala rehabiliteringsverksamheten. Du kan också vara med och stötta på plusgiro 4418542-9. Här kan du läsa mer.

 

Jag var på väg att ta mitt liv…
strokeDe första stegen till utformandet av Ronnie Gardiners metod togs efter en svår och ofattbar tragedi. Under en semesterresa för snart 34 år sedan mördades Ronnies fästmö och han förlorade livslusten.
– Jag var på väg ner till havet för att aldrig återvända.
På vägen möter han en tonårspojke, full av livsglädje men utan armar och ben, som får honom att tänka om. Kunde pojken se en mening med livet så skulle väl han också kunna det. Ronnie var trumslagare så vad kunde han göra med det?
– Att spela trummor kräver ett stort samspel mellan hjärnans olika centrum både vad gäller motorik, koordination, uthållighet och minne. Så jag tänkte att de delarna skulle kunna användas för att stimulera en hjärna som skadats…
Ronnie började läsa litteratur om hjärnan, som kombinerades med hans rytmik- och musikkunnande.
– Som trumslagare utgår allt från rytmen och min metod baseras på den kardiologiska rytmen med 60 slag i minuten. När rytmen ökar, ja, då ökar också svårigheterna och effekten blir desto större.
1993 startade Ronnie den första rehabiliteringsgruppen med en grupp strokepatienter. Och sedan dess har metoden bara fortsatt att sprida glädje.
– Studier med strokepatienter har visat både fysiska och psykiska effekter på flera olika plan. Träningen hjälper hjärnan att fokusera och minnas, det är verkligen roligt!
Att Ronnie själv håller sig i strålande form vittnar hans demonstration inför en stor publik på Medicinska riksstämman i Stockholm om. När Ronnie, som i dag är 81 år, sätter i gång är det många som har svårt att hänga med i hans tempo. Och även vid sidan om scenen är det full fart, Ronnie reser jorden runt för att föreläsa om sin metod, samtidigt som utbildningen av rytm- och musikterapeuter i Sverige fortgår. Närmare 250 terapeuter finns i dag spridda över hela Sverige, och metoden har även introducerats i Finland, Holland, England, Israel och nu senast Norge. Och fler länder står på tur.
– Jag vet ju att min metod kan hjälpa, så därför vill jag att så många som möjligt ska få en chans att pröva den!

 

Ta rätt medicin vid förmaksflimmer

Cirka 15 000 patienter med förmaksflimmer får stroke varje år, men en tredjedel av dessa skulle kunna undvikas om patienterna fick rätt medicin. Det slås fast i en rapport till SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. I rapporten konstaterar professor Peter J Svensson vid Skånes universitetssjukhus och överläkare Leif Friberg och Magnus von Arbin vid Danderyds sjukhus att bara hälften av de drygt 300 000 patienter som har förmaksflimmer får rätt medicin, oftast Warfarin eller annat blodförtunnande läkemedel som hindrar blodet från att bilda proppar, vilket är den direkta orsaken till stroke. De andra 150 000 får inget läkemedel alls eller Aspirin, som läkarna menar är verkningslöst mot blodproppar. Genom att sätta in rätt medicin skulle antalet strokefall kunna minskas med 5 000 om året, och mer än 1 000 liv skulle kunna räddas.

 

Kosten som hjälper hjärtat
stroke3Du kan minska risken för stroke genom att se över din kost. En viktig åtgärd är att byta ut en del av det mättade fettet i maten mot fleromättat. Det nyttiga fettet hittar du i:
*Raps-, oliv-, majs-, solros-, sesamfrö- och linfröolja.
*Mandel och nötter.
*Avokado.
*Lax, makrill, sill, strömming och sardiner.

Annan kost som också kan minska risken är:
*Frukt och grönsaker, cirka två rejäla nävar grönsaker och 3 frukter varje dag, stärker kroppens skydd med hjälp av bla folat, karoten, lykopen, vitamin C och antioxidanter.
*Fullkorn kan sänka blodtrycket och kolesterolhalten i blodet.
Tänk också på att minska saltintaget eftersom det höjer blodtrycket och ökar risken för stroke.

 

Fånga proppen!
Ett annat sätt att förebygga stroke diskuteras just nu i USA. Med hjälp av ett nätliknande implantat, som sätts in i vänster förmak via en kateter, hoppas man kunna stoppa blodproppar från att komma vidare ut i cirkulationen. Det är nämligen just här i hjärtat, kallat hjärtörat, som den som har förmaksflimmer oftast bildar blodproppar. Metoden är ännu inte godkänd, men om det går som amerikanska experter hoppas kommer den snart att bli det.

Av Christina Mellberg
Foto: Gugge Zelander, Samuel Unéus, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…