Annons

Annons

Rozita gifte sig med en psykopat

Han var snygg och Rozita föll för hans charmiga personlighet. Trots att hon snart upptäckte mörkare sidor hos honom gick hon med på att gifta sig. – Han var som en kobra och jag var bytet som han hypnotiserat innan det dödande bettet!

Dela
(36)

4
Visa bildspel

/
Rozita gifte sig med en psykopat
Rozita gifte sig med en psykopat
Rozita gifte sig med en psykopat
Rozita gifte sig med en psykopat
...
Visa mer

 

Det är ofta starka och självständiga kvinnor som drabbas av män med psykopatiska drag. Skådespelerskan och dansösen Rozita Auer, 63, vet för hon är en av dem.

I dag har hon för länge sedan kommit över traumat och hon vet att hon aldrig kommer att hamna i en liknande situation igen. Men i slutet av 1980-talet förvandlades hennes privatliv till en psykologisk thriller.

Annons

Allt började då Rozita befann sig på Cypern, där hon underhöll på en företagskonferens. På morgonen tog hon en joggningstur på stranden.

—Helt plötsligt kommer en kille och springer efter mig och erbjuder mig ett glas vatten. Det första jag lägger märke till är hans blick som ser farlig ut. Men han var jättecharmig, snygg och trevlig, så jag valde att inte lyssna på min magkänsla, säger hon.

Mannen var en arkitekt från London som tillfälligt befann sig på Cypern eftersom han ritat ett hotell som nyligen byggts där. På kvällen bjöd han på middag och Rozita föll för hans personlighet.

De höll kontakten när hon kom hem och planerade för att hon skulle hälsa på honom i London. Trots förälskelsens rus kände hon ibland att det var något som inte stämde. Men hon reste ändå till honom och allt var bra i början.

—Han uppvaktade mig med flotta middagar och blomsteruppsättningar och vi gjorde mycket roligt tillsammans, berättar Rozita.

Pojkvännen bodde i fashionabla Londonstadsdelen Kensington. Rozita trivdes men gradvis började hon upptäcka nya mörkare sidor hos sin pojkvän.

—Han hade tvära humörsvängningar och drack en hel del. Dessutom visade han sig vara väldigt svartsjuk.

Vid ett tillfälle när de var ute på en pub presenterades Rozita för en av hans vänner. Pojkvännen viskade till Rozita att inte prata med honom. Men vännen tilltalade Rozita som naturligtvis svarade artigt när han konverserade henne. Då bröt helvetet löst.

—När vi kom hem skrek han åt mig och slängde grejor på mig när jag låg i sängen. På morgonen ångrade han sig och bad om förlåtelse och lovade att aldrig göra om det.

Men historien upprepade sig. Gång på gång visade han prov på aggressivitet.

—Jag stannade kvar för jag ville ju så gärna tro honom när han lovade att det inte skulle ske igen, säger Rozita.

Pressades till giftermål

Snart friade pojkvännen till henne. Rozita var tveksam till giftermål. Hon hade fått veta att han varit gift tre gånger. Men när pojkvännen pressade henne gav hon med sig och de gifte sig på Cypern med två grekiska vittnen.

—Det kändes konstigt att gifta sig för första gången och inte ha sina föräldrar på plats. Jag förstod det inte då, men han manipulerade mig genom att utestänga mig från släkt och vänner.

Bröllopsfesten var på hotellet som pojkvännen varit arkitekten bakom.

—När vi sedan är på väg till vårt hotellrum ropar receptionisten till min man: ”Din fru har ringt!” På rummet frågade jag honom vad receptionisten kunde ha menat, men då blev jag utskälld efter noter. Fortfarande vet jag inte om han samtidigt var gift med någon annan.

Tillbaka i England blev situationen än värre.

—Jag var rädd för honom och det gick upp för mig att han var psykopat. Nu förolämpade han mig också offentligt. När vi åt på någon fin restaurang kunde hans humör skifta tvärt och han skrek och förolämpade mig inför hela restaurangen. Det var som om han ville knäcka mig helt. Ibland fick jag be om ursäkt och jag låg på golvet och bönade och grät. Han var som en kobra och jag var bytet som han hypnotiserat innan det dödande bettet.

Situationen kändes omöjlig för Rozita att ta sig ur. Men så reste hon hem till Sverige på ett kort besök. Då ringde telefonen.

—Det var Povel Ramel som undrade om jag ville vara med i revyn Tingel Tangel på Tyrol. Om jag ville? Det var ju en dröm för mig att få jobba med både Povel och Hasse Alfredson!

 

När hon ringde till sin man och berättade den glada nyheten blev det tyst i luren. Han invände att de hade bestämt att de skulle bo i London. Men Rozita lyckades övertala honom att de skulle flytta till Sverige på försök.

På premiärföreställningen delade Rozitas föräldrar bord med maken. De reagerade på att han drack mycket. Själva föreställningen blev en succé och Povel Ramel och Hasse Alfredson bjöd på efterfest för att fira framgångarna. Eftersom ensemblen var stor var ingen respektive inbjuden. Detta fick Rozitas man att gå i taket.

—Han letade efter mig i logen och gick sedan och skällde ut Hasse Alfredson för att han inte var bjuden på efterfesten. Det var så pinsamt. Jag satt och grät i logen, säger hon.

Satt hemma och drack

Lyckligtvis åkte maken tillbaka till London kort därefter och Rozita kunde koncentrera sig på föreställningarna. Men en månad före sommaruppehållet dyker han åter upp hos Rozita. Han har då sålt sin lägenhet i Kensington och flyttar in hos henne.

—På kvällarna satt han hemma och drack och väntade på att jag skulle komma hem.

Makens aggressivitet trappades upp. Efter en föreställning var det en liten tillställning, men Rozita vågade inte gå. I stället skyndade hon hem. Som vanligt när hon kom hem frågade han ut henne.

—Plötsligt lyfte han sin hand för att slå mig. Jag blev rädd och flydde till mina föräldrar som bodde i porten intill. De var på lantstället men jag skyndade mig att låsa upp deras ytterdörr och tog mig in. Han sprang efter och skrek och bankade på dörren. ”Om du inte slutar så ringer jag polisen”, sa jag. ”Det tror jag inte du vågar”, sa han.

Men nu var måttet rågat för Rozita. Hon ringde efter polisen, som strax kom till platsen.

—”Nu har du en vecka på dig att lämna lägenheten”, sa jag till honom. Sedan åkte jag till mina föräldrar på lantstället och de blev chockade över att höra vad som hänt.

Efter två veckor hade han åkt tillbaka till London med inreseförbud till Sverige. Men det dröjde inte länge förrän han ringde en dagstidning och försökte skandalisera Rozita och ljuga om henne. Lyckligtvis så pratade han med en journalist som kände Rozita väl så inget publicerades.

—Jag fick hotelser från honom att han skulle sitta i publiken på nypremiären av Tingel Tangel, men lyckligtvis var det tomma ord.

Margaretha Krook grep in

Skilsmässan dröjde för han vägrade skriva på papperen. Då kom kollegan Margaretha Krook till undsättning.

—Hon ordnade så att hennes skickliga advokat fick hjälpa mig. Då dröjde det inte länge förrän papperen var påskrivna och skilsmässan blev klar. Han var en riktig psykopat som kunde ha blivit livsfarlig för mig om jag stannat kvar.

Efteråt fick Rozita också stor hjälp och stöttning av kvinnojouren för att bearbeta det som hänt. Hon fick kontakt med en psykolog.

—Psykologen satte också fingret på något som säkert är ett vanligt problem bland skådespelare: att människor lätt förväxlar den man är på scenen med den man är privat, säger Rozita.

Självkänslan och självförtroendet som uppvisas på scen kanske inte alltid finns i privatlivet. För Rozitas del tror hon att hon dragit till sig den sortens män som attraherats av hennes scenpersonlighet och inte sett den människa hon är i verkliga livet.

I dag har Rozita för länge sedan kommit över traumat. De svåra åren har gett henne mycket livsvisdom och ökat hennes självkännedom så att hon aldrig hamnar i en liknande situation igen. Rozita dansar inte längre eftersom hennes kropp blivit utsliten, något som är vanligt bland dansare. I stället har hon tagit nya karriärvägar. Hon är föreläsare, koreograf och jazzsångerska i egna bandet Rozita Auer Band och livet ler mot henne.

 

Läs mer: Hur kan man älska någon som gjort en illa?

 


Läs mer om:

Dela
(36)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…