Annons

Annons

Roy & jag – obotliga autografjägare

Dela
(0)

Roy Mattsson och hans hustru Susanne. BILD: LEIF BOSTRÖM

Hoppas ni läst mitt reportage om Roy Mattsson i veckans Hemmets Veckotidning nr 5. Roy har varit mycket olycksdrabbad. Han hade långsamt börjat återhämta sig från en mc-olycka när en stroke gjorde honom förlamad i vänstra sidan av kroppen. Men Roy hittade ett sätt att muntra upp sig själv. Han började skriva till kändisar och har idag 360 inramade brev och foton på väggarna hemma i Härryda. Imponerande!

Annons

Vi är nog många som samlat autografer. Det unika med Roy är att han på helt egen hand lyckats få svar från alla dessa superkändisar. Han har alltså inte köpt eller bytt till sig några autografer.

Jag var en nästintill tokig autografjägare när jag var runt 10-11 år. Precis som Roy skrev jag personliga brev för att locka kändisarnas uppmärksamhet. Mina var förmodligen helt ointressanta, eftersom det enda jag var riktigt intresserad av var mina kompisar och Melodifestivalen.

Kanske inspirerade mamma mig att börja samla autografer. Hon var (och är) väldigt stolt över att ha varit medlem i Splorr, Lill-Babs fanclub.

Trots att nästan 30 år passerat kan jag fortfarande återkalla känslan av total glädje när jag öppnade brevlådan och hittade svar från kändisarna. Min största idol var Sven Melander, då högaktuell i Nöjesmaskinen. Sven – eller kanske någon sekreterare på SVT, vad vet jag – hade alltid lite småroliga svar på mina oskyldiga frågor. ”Från en liten låda på vinden”, var till exempel svaret på min fråga om var han fick sina skämt ifrån. Tyvärr hade jag ibland glömt vad jag frågat och ännu inte lärt mig att inte ställa ja-och nej-frågor, så svar av typen: 2. Ja och 3. Nej gav en del huvudbry…

Under mina snart 14 år på Hemmets Veckotidning har jag träffat väldigt många, folkkära kändisar. Men än idag hyser jag en speciell kärlek till de artister och skådespelare som skickade eller skrev autografer ”live” till mig som 10-åring. Bland dessa finns Nils Poppe (vila i frid) och Mikael Wiehe. Jag minns också vilka som INTE skickade autografer – och speciellt er som bara svarade med reklam för er fanclub. Ingen nämnd, ingen glömd. Astrid Lindgren svarade min kompis Malin, men inte mig. I Astrid Lindgrens falls har jag dock valt att glömma och förlåta.

Som reporter ber jag aldrig om autografer, det finns liksom inte tid till sådant och skulle kännas lite pinsamt. Men, visst, jag minns tre tillfällen: Jojje ”Dag-Otto beeevbäraren” Jönsson signerade en julklapps-DVD till svärfar. Elisa i Elisa’s fick skriva på en skiva till min dotter (det blev sedan full panik i flickrummet när tuschet inte riktigt hållit måttet och en hörna på E:et suddats ut). Elisabeth Tarras-Wahlberg signerade en kunglig årsbok till min rojalistiska gammelfaster (samma gammelfaster som inte använde disktrasan med kronprinsessan och prins Daniel).

Roy Mattsson har förresten en blogg: royikaros.blogg.se. Skriv gärna till honom på [email protected] Han blir glad för respons även från icke-kändisar.

AV MARIA SVEMARK

BILD: LEIF BOSTRÖM


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…