Annons

Annons

Rösten i Carolines huvud styrde hela hennes liv

Dela
(0)

Caroline Åström

När Caroline fick en psykos förvandlades livet till en mardröm. Hon var tvungen att lyda rösten hon hörde i huvudet.
– Det finns så många tabun kring psykisk ohälsa. Jag vill vara öppen om det jag har varit med om för att öka förståelsen, säger hon.

Annons

Rösten var klar och tydlig. Ganska högljudd och påstridig. Den tillhörde en kille hon hade träffat på en nyårsfest knappt två månader tidigare. Rösten sa åt Caroline att logga in på Facebook.
– Där läste jag att en ytlig bekant hade dött. Rösten sa att det var mitt fel.
Det var mitt i natten, hon var ensam och rösten hörde hon bara inne i sitt huvud.
– Jag blev livrädd och började skaka i hela kroppen, berättar Caroline Erica Åström, 26 år, när vi träffas hemma hos henne i Karlshamn.
– Hur hade någon kunnat ta sig in i min hjärna och tala till mig? Var jag utsatt för svart magi? Eller var det telepati?
Då förstod hon inte att hon drabbats av en psykos och anade inte att rösten inne i huvudet skulle styra hennes liv och göra det till en vaken mardröm de följande månaderna. Det var våren 2009 och Caroline bodde hos sin mamma på Öland. Hon var 21 år och hade läst psykologi i Lund och arbetat som telefonförsäljare i Barcelona. Hon var en glad och social tjej som gillade att resa och umgås med kompisarna.
– Rösten gjorde allt för att bryta ner mig. Den sa att jag var korkad, knäpp och ful. Rösten var så övertygande och jag trodde på den.
Ibland var röstens budskap det rakt motsatta:
– Den sa att jag var magisk och mäktig. ”Du kan få folk att göra som du vill”, sa den.
Rösten blev sedan hotfull och varnade Caroline för farliga människor. Det var flera som var ute efter att döda henne och hennes familj.
– Jag var så rädd. Jag hade mobilen och pepparspray med mig överallt, i sängen också. Jag kunde knappt sova på nätterna. Sent en natt hörde jag en bil stanna utanför vårt hus och var övertygad om att allt var slut, men det var bara tidningsbudet.
Utåt visade hon ingenting.
– Jag var mest tyst. Jag var så upptagen med att lyssna på vad rösten sa inne i huvudet.
Ringde psykakuten
Caroline som var övertygad om att någon skulle döda henne tyckte att det var för farligt hos mamman och flyttade till sin farmor och farfar. När hon inte kände sig säker där heller fortsatte hon hem till sin pappa. Det var han som till slut förstod att det inte stod rätt till när Caroline berättade om magin och telepatin och han ringde psykakuten.
– Det lät som en bra idé att bli inlagd på psyket tyckte jag. Där skulle de inte släppa in någon som kunde mörda mig och jag skulle vara säker. Jag bestämde mig för att lura psykiatrin, själv kände jag mig inte sjuk. Jag var ju utsatt för magi, säger Caroline.
Hon blev inlagd, fick medicin och fick prata med en psykiater. Två veckor senare skrevs hon ut med fortsatt medicinering, men det dröjde nästan tre månader innan rösten försvann. När Caroline förstod att hon hade varit sjuk infann sig en stor tomhet och sorg. Många frågor snurrade i huvudet.
– Varför drabbades just jag av en psykos? Är jag den enda i hela världen som har haft det så här? Jag kände mig ledsen och ensam.
Caroline försökte bearbeta det som hänt genom att skriva om det, så småningom resulterade det i boken När frosten kom innanför min hud. Via hemsidan www.viska.se kom hon i kontakt med andra som drabbats av psykos och det betydde mycket.
– Det var ett stort lyft. Jag chattade med andra som varit med om samma sak och fick flera nya vänner.
Under sjukdomen och vägen tillbaka var Carolines mamma ett stort stöd.
– Hon har funnits där för mig hela tiden och har hjälpt mig mycket.
Men trots att allt verkade gå på rätt håll och Caroline mådde tillräckligt bra för att åka till Indien och plugga på distans där drabbades hon på nytt av en psykos hösten 2010.
– Jag ville vara frisk och tyckte inte att jag behövde min medicin, så jag slutade ta den. Men har man haft en psykos är det lätt att falla tillbaka och den här gången blev jag mycket sjukare. Jag var inlagd på psyket i ungefär tre månader.
Rymde från psyket
Åter var det rösten i huvudet som styrde Carolines liv och hon trodde på allt den sa. När rösten sa att en vän till henne i Stockholm skulle bli mördad gjorde hon allt för att rädda honom.
– Jag rymde från psyket i Kalmar, där jag var inlagd, och åkte upp till Stockholm. Jag trodde att min vän hade blivit överkörd av ett tunnelbanetåg och letade efter honom på olika sjukhus. Hela natten åkte jag runt i taxi och letade. Det kostade 4 000 kronor men det brydde jag mig inte om. Till slut bröt jag ihop och låste in mig på toaletten på ett sjukhus och grät. Sedan fick polisen komma och hämta mig och så kördes jag tillbaka till Kalmar.
Efter att hon tillfrisknat från den andra psykosen gick Caroline kursen Ett självständigt liv som gav en ny insikt om sjukdomen. Hon vet nu att hon måste ta medicin resten av livet och hon har också lärt sig att känna igen varningstecknen på psykos och vad hon ska göra om de kommer. Hon träffar en terapeut regelbundet.
Caroline har nu siktet inställt på att själv arbeta inom psykiatrin och studerar beteendevetenskap på distans. För henne är det viktigt att sprida kunskap om psykoser och hon har därför startat ett bokförlag. Förutom sin egen bok har hon gett ut två böcker till om unga människor som berättar om sin psykiska ohälsa.
– Det är så många tabun kring psykisk ohälsa trots att faktiskt alla kan drabbas av det. Jag vill vara öppen om det jag har varit med om och öka förståelsen.
Själv tror hon att förklaringen till att hon drabbades är att hon är en känslig och kreativ människa, som ofta vill lite för mycket. Hon blev mobbad i skolan, fick ätstörningar och mådde länge dåligt men var trots detta prestationsinriktad och fick höga betyg. Tiden innan första psykosen levde hon livet ”i 180”, drack för mycket alkohol och testade droger. Hon blev skör och kunde inte hantera motgångar.
– Psykoserna har lärt mig mycket. De har gett mig ett nytt perspektiv på livet och jag tycker att jag har blivit en bättre människa. Jag känner mig ödmjuk och har mer förståelse för andra som har det svårt. Jag är glad för det jag har och tack vare psykoserna tog jag tag i mina drömmar och förverkligade dem.
En av drömmarna var att tillbringa vinterhalvåret i Indien och tre år i rad har hon nu bott i Goa.
– Jag tycker att mörkret och kylan här hemma är jobbig. I Indien mår jag bra. Det är en spännande kultur med vackra människor och starka färger. Jag bor billigt och pluggar på distans.
En annan dröm är att hennes bok ska bli film och tillsammans med en kompis har hon påbörjat arbetet med att skriva filmmanus.
– Jag mår riktigt bra för det mesta. Visst har jag problem som alla andra ibland. Men psykoserna har gjort mig stark och nu lever jag det liv jag vill.

Fotnot: Du kan köpa Carolines bok När frosten kom innanför min hud på nätbokhandlarna.

AV ANETTE BÜLOW FOTO: HANS-PETER BLOOM

Psykoser
* En psykos är ett psykiskt tillstånd som innebär att man får en förändrad verklighetsuppfattning. Man kan tro att man är förföljd eller hotad, trots att det för omgivningen verkar helt orealistiskt.
* En psykos kan komma plötsligt, men det vanligaste är att den utvecklas under en längre tid. Hur länge en psykos varar varierar. En del får en psykos bara en gång, medan det hos andra är återkommande. Schizofreni är ofta en långvarig form av psykos.
* Varje år får i genomsnitt 15 personer av 100 000 en psykos. Den vanligaste åldern för insjuknandet är mellan 16 och 40 år, men psykostillstånd kan förekomma under hela livet.
* Det finns inte en enda tydlig förklaring till en psykos, utan många faktorer samverkar. De flesta experter betraktar i dag psykoser som uttryck för någon form av tidig biologisk eller psykologisk sårbarhet.
* Vid en psykos bör man omedelbart söka hjälp hos psykiatrin. Det kan man göra även som anhörig. Det är viktigt att bryta symtomen så snabbt som möjligt, eftersom det minskar risken för framtida problem.
Källa: 1177 Vårdguiden, Psykologiguiden

Här kan du få hjälp:
* Nationella Hjälplinjens telefonjour erbjuder psykologisk hjälp till människor i kris. De hjälper till med ett första stödsamtal och med råd om hur du kan söka dig vidare för att få rätt hjälp. Jourtelefonen har öppet alla dagar 13–22. Ring 020-22 00 60
* Behöver du få ett snabbt svar om vart du ska vända dig ska du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Om du behöver akut hjälp, ring 112.

* Mind, Föreningen psykisk hälsa, sköter Äldretelefonen som är öppen alla vardagar mellan klockan 10 och 15. Den vänder sig i första hand till dig som är 60+ och mår psykiskt dåligt. Men den är även öppen för anhöriga och för dig som känner dig ensam och vill ha någon att prata med. Telefonnummer hit är 020-22 22 33.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…