Annons

Annons

Rödvinsmarinerad rostas med bearnaisesås

Grillad rostas är lika gott som oxfilé, fast billigare! Servera med hemgjord bearnaisesås, hasselbackspotatis och picklade grönsaker.

Dela
(62)

Rödvinsmarinerad rostas & bearnaisesås. Picklade grönsaker och tomatsallad

4 port

4 skivor rostas, ca 21/2 cm tjocka
1 tsk salt
3 krm grovmalen peppar

Marinad
1 dl olja
1 dl rödvin
1 tsk soja
1 tsk oregano

Bearnaisesås
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
4 krossade vitpepparkorn
2 persiljestjälkar
3 äggulor
2 msk finhackad persilja
1–2 msk finhackad dragon
salt

Annons

Servering
hasselbackspotatis

 

Gör så här

1. Marinad: Blanda ingredienserna och lägg köttet i marinaden ca 20 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan. Lägg schalottenlök, vinäger, vatten, peppar och persiljestjälkar i en liten kastrull. Koka utan lock tills ungefär hälften (ca 1/2 dl) av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen över vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.

3. Tillsätt äggulorna under omrörning. Låt såsen sjuda och rör i botten av kastrullen hela tiden. Fortsätt röra tills såsen tjocknar.

4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt det smälta smöret, lite i taget, under vispning. Smaksätt med persilja, dragon och salt.

5. Torka av köttet från marinaden och grilla det ca 2 min per sida. Salta och peppra.

6. Servering: Servera köttet med hasselbackspotatis, bearnaisesås och tomatsallad, se separat recept.

 

4 tips när du gör bearnaise!

*Äggulorna ska vara rumstempererade.

*Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull i såsen för då blir såsen grönaktig.

*Om såsen börjar skära sig så tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.

*Såsen kan hållas varm en stund om den får stå utan lock i varmt vatten, men det får inte vara varmare än 60 .

 

Picklade grönsaker

300 g blomkål, morötter, bönor blandat
1/2 dl ättiksprit, 12 %
11/4 dl strösocker
11/4 dl vatten

Gör så här
1. Skär blomkålen i små buketter och skala morötterna. Skär morötterna i stavar eller skivor. Koka alla grönsakerna i lättsaltat vatten 5 min. Låt dem kallna.
2. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Lägg grönsakerna i lagen och låt dem ligga minst 30 min.

 

Tomatsallad med mozzarella

Skiva 2 bifftomater och 125 g mozzarellaost. Varva skivorna på ett fat. Ringla över lite olivolja och strö över skivad salladslök och flingsalt.

 

Läs mer:

Biff med ljummen sallad

Grilla? Fem läckra tips!

Rostad potatis & baconlindad korv

 

Av Eva Boström
Foto: Hanneke Bonthuis



 

Läs mer om:

Dela
(62)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…