Annons

Annons

Riktiga äventyrare seglar till Kina

Dela
(0)

 

cottierfamily

Familjen Cottier Donzé – Marielle och Philipp och döttrarna Naima, Line och Anissa. FOTO: Privat

Vi får ofta höra att vi var modiga som vågade hoppa av våra invanda liv och prova på att bo i Kina. Då ska ni veta att vi är inte en bråkdel så modiga som familjen Cottier Donzé från Schweiz. När de bestämde sig för att flytta till Kina bestämde de sig också för att göra en del av resan hit i egen båt, via isen i Nordvästpassagen!

Annons

Marielle, Philipp och deras tre döttrar färdades i somras från Nuuk på Grönland till Cambridge nära Alaskas gräns. Medan Marielle och flickorna flög till Shanghai och skolstarten här fortsatte Philipp hela vägen till Nome i Alaska. Han hade då gjort hela den så kallade Nordvästpassagen som norske Roald Amundsen blev den förste att segla igenom 1903-1906.

Cottiers är en av de första familjerna som seglat sträckan och de första någonsin som gjort det med en segelkatamaran! Ett svenskt gäng, i S/Y DAX, skulle också gjort Nordvästpassagen i somras, men fick avbryta på grund av motorproblem. Dax’ Richard Tegnér lyckades ändå genomföra seglatsen, ombord på familjen Cottier Donzés Libellule.

Det var ingen lätt resa.

Lokalbefolkningen sa att isen var den värsta på 20, 30 år. Bara fem av tio segelbåtar klarade sig genom passagerna, som var blockerade av pack-is, berättar Marielle, som mot sin vilja fick bära vapen, för att kunna försvara familjen mot isbjörnar.

Marielles yngsta dotter Anissa går i vår dotters klass. Det är lätt att känna sig blek och feg i Marielles närvaro. Jag vågar inte ens åka skridskor hemma på sjön i Skåne. Jag har heller inga drömmar av det slaget. Vad skulle jag kunna hitta på? Ta flygcertifikat? Men sen, då?

– Det spelar egentligen ingen roll vad man drömmer om. Det viktiga är att våga försöka uppnå dem! Ingenting är omöjligt. Jag hoppas att vi kan inspirera andra. Det är det som betyder mest, säger Marielle.

Klokt!

Just nu är båten parkerad på Hawaii, varifrån familjen ska segla till Nya Zeeland nästa sommar.

Vill du läsa mer om familjens äventyr hittar du deras blogg här, http://www.sailblogs.com/member/libellule/.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…