Annons

Annons

Rigmor blev mobbad på arbetsplatsen!

Dela
(245)

Studievägledaren Rigmor Tjerngren var populär bland studenterna, hade mängder med viktiga uppdrag på sitt bord och jobbade kort sagt häcken av sig. Hon var, vid 60 års ålder, på sin karriärmässiga topp. Hennes sambo Sven-Gunnar retade henne för att hon var ”gift med jobbet”.
– Jag tyckte det var så roligt att jobba! säger hon i Hemmets Veckotidning nr 22.
Rigmor jobbade på en svensk högskola. Allt började en dag när hennes chef i början av maj 2006 hörde av sig och ville prata med henne. Efter en period av intensivt arbete trodde Rigmor att han skulle komma med uppskattning och en blombukett – som förra året. Det var helt felaktigt. Rigmors chef såg besvärad ut och krystade ur sig:
”Någon eller några har synpunkter på dina arbetstider.”
– Jag blev helt perplex, tankarna virvlade runt, men till slut frågade jag förundrat vilka det var som hade dessa synpunkter och vad det hela rörde sig om?
”Mja, det vill jag inte gå in på, men det upplevs som om du är mycket borta från arbetsplatsen”, svarade chefen.
– Det är klart att jag är mycket borta, du har ju själv gett mig det totala ansvaret för marknadsföringen, du vet ju vad jag sysslat med de senaste månaderna! sa jag upprörd.
Chefen föreslog att hon skulle ”droppa” några ord om sina många externa uppdrag på en kafferast med kollegorna. Rigmor ansåg att det fick väl chefen själv göra.
Rigmor fick ingen möjlighet att bemöta anklagelserna. Extra olustigt var det eftersom hon inte visste vilka som anklagade henne.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Under sommaren 2006 opererades hon några gånger och var sjukskriven. Under bortavaron mejlade hon kollegorna och frågade hur det gick men fick aldrig något svar.
– Ingen från jobbet hörde av sig under hela min bortavaro, trots upprepade kontaktförsök från min sida.
När Rigmor kom tillbaka hösten 2006 kändes stämningen annorlunda.
– Jag kände mig isolerad. Det gick inte att ta på, men jag tyckte att arbetskamraterna undvek mig. Min chef kom tillbaka och upprepade papegojaktigt att ”någon eller några hade synpunkter på mina arbetstider”.
Rigmor krävde ett möte för att reda ut saken, men förvägrades det. I stället skulle hon nu skriftligt och i förväg meddela sin chef så fort hon lämnade sitt arbetsrum.
– Tala om förnedring! Det var som en elektronisk fotboja. Jag var definitivt inte längre betrodd! Och jag fick fortfarande inte reda på varför!
– Av fackklubben fick jag ingen hjälp alls, de lierade sig i stället med min chef och mina medarbetare och hade hemliga möten, fick jag reda på i efterhand. Jag har till och med fått se ett protokoll från det. Man tror inte att det är sant att sådant kan förekomma på en modern arbetsplats!

Efter en längre period av gradvis ökande mobbning och påhopp från chefen blev hon sjukskriven och när hon kom tillbaka hade hon fråntagits flera av sina uppdrag utan att hon informerats om detta och slutligen hela sin tjänst. Hon blev då erbjuden att antingen säga upp sig själv eller få ”diffusa” arbetsuppgifter. Hon valde då att säga upp sig och fick ett avgångsvederlag.
– Det visar ju ändå att de visste att de gjort fel. De köpte sig ur hela situationen för de hade inte rätt att säga upp mig.
Efteråt har Rigmor fått höra från olika håll att hon var för duktig och drivande och därför blev ett hot mot svaga mellanchefer. Hon har också funderat på om orsaken var att hon sällan la tid på att vara social, hon fikade knappt alls med kollegorna; hon hade helt enkelt för mycket att göra.

Rigmors fall kommenteras av vår expert Maria J Bratt i veckans nummer:

– Jag tror att mycket av det som händer Rigmor på arbetet bottnar i att hennes chef är en svag chef som känner sig hotad av Rigmors kompetens. Arbetsgivare vill gärna ha medarbetare som är självständiga, duktiga och drivande, men detta kan förstås av en del chefer upplevas hotande. Om rykten och misstro börjar sprida sig i en arbetsgrupp är det chefens uppgift att se till att stoppa det. Istället för att samla sina medarbetare och skapa en bra stämning i sin arbetsgrupp så splittrar han den ytterligare genom att ge Rigmor information om att någon eller några har synpunkter på hur hon sköter sitt arbete. Det blir förstås väldigt svårt för Rigmor att hantera den informationen när hon inte vet vem det är som kommer med dessa anklagelser.

Det riktiga hade varit att prata öppet om detta så att alla fått klart för sig hur Rigmors arbetssituation såg ut. Om kollegor på en arbetsplats har olika arbetsuppgifter så kan det förstås spridas avundsjuka och missunnsamhet. Det är då åter chefens ansvar att hantera detta. Chefen på en arbetsplats har en mycket stor inverkan på arbetsklimatet. På arbetsplatsen bör det dock finnas ett huvudskyddsombud som också har ett ansvar för arbetsmiljön. Man kan vända sig till denne men också tänka sig att koppla in facket i sådana här fall för att försöka få stöd och hjälp att förändra den dåliga arbetsmiljön. För ytterligare stöd kan företagshälsan också vara en möjlighet. Man behöver allt stöd man kan få i en sådan utsatt situation.

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(245)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…