Annons

Annons

Rickard Söderberg tystnar inte – trots hot och mobbning!

Dela
(5)

Rickard Söderberg

Rickard Söderberg är världstenoren som kämpar för en kärleksfullare värld. Men vägen dit har varit kantad av hot och mobbning. Som tur är har mamma Majvi alltid funnits vid hans sida och både sett och förstått…

Annons

Det midjelånga mörkblonda håret hänger utsläppt över ryggen. Rickard sluter sina ögon medan han låter fingrarna leva sitt eget liv över flygelns svartvita tangenter. Och så börjar han sjunga…
Mitt i Malmö, sex trappor upp, bor en världstenor. Körslagets egen Hjärter kung – 38-årige Rickard Söderberg. Här har han hittat sin plats i världen, tillsammans med maken Anders.
– Jag mår allra bäst när vi är hemma tillsammans, förklarar Rickard. Men det händer tyvärr inte så ofta, Anders jobbar på dagarna och jag på kvällarna…
Och med en sådan tenorstämma är det många som kallar. Drygt 3 000 olika uppsättningar under 23 år på operascenen har det blivit. Numera arbetar Rickard ofta på Malmö Opera och ska snart börja repetitionerna inför sin första huvudroll i en musikal, dramat Rebecca. I föreställningen, som bygger på samma berättelse som Alfred Hitchcocks berömda skräckfilm, väntar ett hat som är svårt att bemästra för huvudrollsinnehavaren. Men det finns också ett hat i verkligheten som tränger sig igenom vardagens idyll.
Rickard har sedan många år tillbaka en blogg där han skriver om det han tycker är viktigt – om alla människors rätt till kärlek. En självklar rättighet, kan tyckas. Men alla håller inte med.
– Jag får hatmejl varje dag från folk som talar om hur vidrig och äcklig jag är genom att leva som jag gör. Men frågan är: vill vi ha en värld med mer kärlek eller med mindre? För mig är svaret lika enkelt som frågan!
Ibland har hatet nästlat sig ut från datorn och två gånger har Rickard attackerats på öppen gata. Under en period var hotbilden mot honom så stark att han och Anders tvingades ha beskydd.
– Men ju mer de vill tysta mig, desto högre blir min röst. Ibland försöker jag få en diskussion med dem som skriver men de flesta inlägg bara slänger jag. Fast de värsta polisanmäls, hatbrott ska synas i statistiken.
Rickard har många besökare på sin blogg, ibland närmare 100 000 under en månad. De allra flesta är fyllda av värme och kärlek. Många känner igen sig i Rickard och därför har bloggen blivit ett viktigt verktyg för vilsna ungdomar som försöker hitta sig själv.
– Det är så oerhört tufft i skolan för många unga i dag och hos dem vill jag ingjuta hopp och mod genom att visa att man kan vara den man är.
Hittade fristad
Rickards egen skoltid i Halmstad var en plåga.
– Jag var lillgammal och hade svårt att rätta mig efter normerna. Redan i mellanstadiet testade jag gränser, hennafärgade håret, hade nitarmband, satte en säkerhetsnål genom ögonbrynet och markerade ögonen med kajalpenna.
Han ville väcka reaktion, och den kom verkligen! Tuffa äldre killar bröt upp hans skåp i skolan och hittade kajalpennan och klistermärket med Madonna – idolen han ville efterlikna. Därmed fick hatet mot honom ny kraft…
Rickard hade sin fristad i stadens eget Kulturhus. Här, i musikens och teaterns magiska värld, mötte han människor som blev hans vänner. Sådana som han inte hade haft förut.
– 1990 gjorde jag min debut i Charles Dickens ”En julsaga”. Jag spelade en fattig gatupojke och det var första gången jag sjöng solo med en orkester, det var helt underbart. Det var då jag insåg att det var det här jag ville syssla med, det var en oerhörd vändpunkt!
Rickard satte upp ett mål, att bli klar med skolan så snabbt som möjligt så att han kunde komma in på Musikhögskolan och helt få ägna sig åt musik.
– Jag slutade sjuan, läste in åttan och nian under ett år och året efter läste jag in hela gymnasiet. Jag har alltid haft lätt för att lära mig och hade en förstående rektor som lyssnade på mig och mina föräldrar.
Mamma förstod
Trots en tuff skoltid har Rickard alltid känt sig trygg och älskad. Han har varit omgiven av, som han beskriver, universums bästa familj som stöttat honom från den dag han föddes.
– Mamma var dagmamma och visste precis hur barn skulle bemötas. När jag som tolvåring ville revoltera hjälpte hon mig att hennafärga håret. Och hon följde med mig till frisören när jag ville ha en säkerhetsnål i ögonbrynet, för att det skulle bli rent och snyggt.
När Rickard som 13-åring insåg att han ville bli vegetarian anmälde Majvi sig och sin son till en kurs i vegetarisk matlagning.
– Mamma menade att det var viktigt att vi gjorde det på rätt sätt, jag var ju så ung och växte fortfarande.
Mamma Majvi har varit en viktig vägledare i Rickards liv. En mamma som sett och förstått – och agerat därefter.
– När jag var drygt 15 år satt jag hemma och övade på flygeln när mamma plötsligt knackade på dörren. ”Du, jag skulle bara kolla en sak. Visst är det så att du gillar killar?” När jag lite tveksamt sa ”Jaaa…” konstaterade hon: ”Jag tänkte väl det, och så är det snart mat.” Sen stängde hon dörren och gick ut.
Efteråt satt Rickard kvar vid flygeln och undrade vad som egentligen hade hänt – och vad som skulle bli nästa steg. Men han behövde inte fundera länge, vid köksbordet kom nästa klara konstaterande från mamma Majvi. ”Och bara så du vet, den dag du hittar en pojkvän så är han som en son i huset.”
– Efter maten satte hon sig och ringde runt till alla fastrar och kusiner. ”Jag vill bara berätta att det är så här det är. Har ni några problem? Ta det med mig eller lös det själva, men för oss är det inga problem.” Visst är det fantastiskt, alla borde ha en mamma och pappa som stöttar och förstår. Mamma ville underlätta det för mig och det tycker jag är så fint.
Majvi fyller snart 80 år och varje gång hon förs på tal lyser det lite extra om Rickard.
– Hon och pappa bor kvar i huset jag växte upp i. Pappa fick en stroke för några år sedan och därefter afasi, så han kan inte prata längre. Men de är så fina tillsammans.
Föräldrarna firar 60-årig bröllopsdag om några år, samma dag som Rickard och Anders firar sina 10 år av kärlek, konstaterar Rickard. Men att paren har gemensam bröllopsdag är en lycklig slump. För Rickard har datum aldrig varit viktiga, inte ens den egna bröllopsdagen. Det är först när han tar av sig sin blå titanring och läser inskriptionen på insidan som han inser att han gifte sig den 4 juni 2005, alltså inte 2004.
– Ha ha, jag trodde vi skulle fira 10 år nästa år! Men vårt bröllop var den lyckligaste dagen i mitt liv. Alla träffades för att fira kärleken, det kan inte bli bättre än så!

Gilla Hemmets på Facebook

 

Rickard Söderberg

Om Rickard…
Född och uppväxt: I Halmstad tillsammans med mamma Majvi, pappa Kjell och de tre äldre syskonen Marie, Fredrik och Pernilla. ”Jag är så lycklig för dem och vi ses ofta hemma hos mamma och pappa. Fast jag var ett riktigt sladdbarn. Det är sju år mellan mig och min yngsta syster, så det är lite som att vara enda barnet.”
Bor: I lägenhet i Malmö tillsammans med maken Anders som är chef för trafikmiljön i Lunds kommun. ”Vi träffades i ett demonstrationståg för fred och gifte oss några år senare.”
Utbildning: Musikhögskolan i Göteborg och operautbildning i Köpenhamn på Det Kongelige Teater.
Gör nu: Spelar in en skiva och repeterar inför stundande julkonserter.
Ledord i livet: Det löser sig!
Dold talang: Jag är en jäkel på att baka och bäst är jag på efterrättspajer. När jag är ute och reser tycker jag att det är jätteroligt att köpa olika pajformer.
Vem skulle du vilja byta plats med för en dag? Påven! Då kan jag ändra allt så att allt blir rätt. Det som påven säger är ju per definition ofelbart och enligt kyrkan är hans ord oåterkalleliga.

5 favoriter
Favoritplats: I soffan hemma i lägenheten, mittemot Anders.
Favoriträtt: Allt vegetariskt och ekologiskt som inte innehåller palsternacka.
Favoritfärg: Regnbågsfärgen, den är så fin!
Favoritklädsel: Jeans och T-shirt. Jag och Anders delar alla kläder, vi har exakt samma storlek. Vi har en låda för strumpor, en för underkläder, osv. Det är jättepraktiskt!
Favoritlåt: ”People” med Barbra Streisand! Jag är ett stort Streisand-fan och den låten har följt med mig i decennier.

Rickards blogg hittar du på här.

AV CHRISTINA MELLBERG
FOTO: GUGGE ZELANDER, MARTIN LINDEBORG


Läs mer om:

Dela
(5)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…