Annons

Annons

Renen Rudolf är trogen som en hund!

Alla djur kan tränas och dresseras. Hundar och fiskar, ja, till och med spindlar och krabbor! Men det är rentämjning som är Ulrikas specialitet. Hennes Rudolf kan massor av tricks - och har till och med blivit filmstjärna.

Dela
(154)

5
Visa bildspel

/
Rudolf är trogen som en hund
Rudolf är trogen som en hund
Rudolf är trogen som en hund
Rudolf är trogen som en hund
Rudolf är trogen som en hund
...
Visa mer

 

Utsikten ligger milsvid och blåtonad runt den lilla byn med det sagoskimrande namnet Kluk Mattmar mellan Östersund och Åre.

Ulrika ”Ullis” Andreasson och Martin Åberg är vana vid begeistrade utrop från besökare som kommer till deras gård, där tamrenen Rudolf nu, troget som en hund, följer sin matmor uppför trappan som leder till ytterdörren.

Annons

Men där tar det stopp – den kraftiga kronan på renens huvud är yvigare än dörrposten är bred.

Rudolf är kronjuvelens i Ulrikas företagsidé.

—Jag är än så länge ensam i hela Norden om att vara avancerad rentränare.

Detta har festarrangörer och filmare även söderut börjat upptäcka. Rudolf är ju en vänlig symbol för julen och för Norrland, och Ulrika och hennes djur får allt fler engagemang.

Ulrika slår sig ner på sin farstubro med renen troget vid sin sida. Men stor påse brödsmulor i handen tar det inte många sekunder innan hon har en stor och brokig samling höns vid sina fötter.

—Inget är mer fel än uttrycket hönshjärna. Tvärtom är hönor och tuppar uppmärksamma och snabba, och det är hönsen jag kommer att satsa mer på i mitt nästa träningsprojekt, säger hon.

Ulrika älskar djur och föredrar lite udda sådana. Hon är nämligen pälsdjursallergiker. Hennes åkomma är så allvarlig att hon måste ta akut astmamedicin om hon skulle råka kliva in i en lagård, eller ett rum, med fel slags djur i.

Och ändå har hon valt att fullfölja drömmen hon burit på sedan barnsben – att få träna alla slags djur till att bli människans vän.

—Och en och annan människa till att bli vän med sitt djur, tillägger hon och minns hur allt börjat när hon som 7-åring fick sin 30 kilo tunga Macken, en fantastisk jämthund, att klättra på stegar, både uppför och nerför.

Men allergin har satt krokben för henne lite då och då.

—Jag var så allergisk i tonåren att jag fick lämna bort mina två hundar. Jag såg ett framtida liv utan hund som en katastrof och jag mådde jättedåligt.

Ett år senare började hon utbilda sig till makeup-artist.

—Jag fick kontakt med en allergiexpert som visste hur min allergi kunde behandlas, berättar Ulrika. Jag fick till exempel råd om vilka livsmedel jag skulle undvika och vilka tillskott jag behövde. Zink hade jag jättebrist på!

Ulrika blev snabbt bättre och kunde köpa labradoren Zingo. Hon växlade studieväg och började läsa till hälsovetare.

I dag arbetar hon deltid som personlig assistent i Östersund samtidigt som hon bygger upp verksamheten med djuren.

Ulrika använder sig av den så kallade klickermetoden i sin träning med sina djur. Klickljudet, från en metallbit i en liten plastlåda, ger signal till djuret om att det gör rätt och belöning är på gång.

—Det finns de som anser att jag har en speciell förmåga att komma djuren nära, men jag vill nog uttrycka det lite mer försiktigt, säger hon och menar att det är hennes envishet som ligger bakom de goda träningsresultaten. Det gäller att vara konsekvent och frikostig med beröm och att aldrig bestraffa.

—Det finns ingen levande varelse som inte kan lära sig goda rutiner!

Intelligensen då?

—Visst är det individuellt men de flesta arter kan lära sig saker. Du kan lära en spindel att ändra riktning på sin väg och en krabba att dra i ett snöre för att få mat. Du kan träna guldfiskar med laserlampa och till exempel bläckfiskar är otroligt lätta att lära!

Tamrenen Rudolf har nu fått sällskap av kompisen Frost, men än så länge är det speciellt Rudolf som har blivit en kändis genom att på stora tillställningar visa upp konster som att gå på bakbenen, buga, ta luvan från Ulrikas huvud och kliva upp på ett bord.

—Rudolf gillar det här, säger Ulrika och ler samtidigt som hon medger att renens villighet säkert hänger samman med laven (favoritmaten) som finns i hennes jackficka och som hon frikostigt belönar honom med.

Hon är stolt över vad hon med enträget arbete lärt honom och som även gjort honom till filmstjärna i långfilmen Sune i fjällen.

Och bäst av allt – renarnas päls ger henne inga allergiska reaktioner.

Det gör inte heller pälsen på hennes två halvlockiga american curly-hästar Sickan och Sune som båda från början behövde åtskilliga klick för att komma ifrån sitt ängsliga beteende.

—Alla mina djur gör mig gott, ler hon.

Ett av de allra käraste är förstås Zingo, som nu 9 år och den enda av sitt slag i svensk hundhistoria med två SM-guld och ett championat i drag inom nordisk stil, och dessutom meriterad i sju andra grenar.

—Han är klokare än de flesta, menar hans mycket stolta matte.

 


Läs mer om:

Dela
(154)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…