Annons

Annons

Rekordkall start på maj – men snart kommer värmen

Lagom till att svenska folket har sjungit in våren kommer en ny köldsmocka. På sina håll har majnätterna varit de kallaste sedan 80-talet. Enligt SMHI är varmare väder dock på ingång till helgen.

Dela
(171)

Sköna maj har ännu lyst med sin frånvaro. Bild. IBL

Enligt traditionen innebär sången vid Valborgsbrasorna att våren är kommen. Men sång är en sak och verkligheten en annan. Under de första veckorna i maj har grönskan visserligen tagit sig men vädret har visat en nyckfull sida. Natten mot den 9 maj var till exempel ”en av de kyligaste på minst 35 år” på flera håll i Götaland och Svealand, skriver SMHI.

Annons

Konstaterandet bygger på resultaten från ett antal mätstationer. Bland annat på Ölands södra udde där temperaturen uppmättes till – 0,9 grader. Och det är det kallaste sedan 1980 då det var – 1,3 grader.

Örebro hade – 4,6 grader vilket var det kallaste sedan 1942 och Linköping/ Malmslätt hade – 5,0 grader (kallaste sedan 1935).

Minus sju i Visby

SMHI noterar också ”ett ovanligt sent snötäcke” på Öland med 4 cm på Skedemosse och 3 cm på Norra Möckleby.

På morgonen 10 maj noteras fler köldrekord. Bland annat frånVisby flygplats som haft sju minusgrader.

I SMHI:s prognos för landet bekräftas det som alla huttrande svenskar observerat:

Kall ishavsluft drar ner över Sverige och det är fortsatt kyligt för årstiden med temperaturer ”under eller mycket under det normala för årstiden”. 

Varmare till helgen

Det är alltså fortsatt aprilväder på sina håll trots att det står maj i kalendern. Till helgen vankas dock stabilare väder och högre temperaturer i södra och mellersta Sverige. Upp till 15 grader, enligt SMHI.

Även norra Sverige kan räkna med liknande temperaturer under nästa vecka.

Men det finns så klart vårtecken att glädjas åt. Bland annat den årliga plogningen av Vildmarksvägen till Stekenjokk i Västerbotten. Vägen är en av Sveriges högst belägna turistvägar och snön ligger fem meter tjock på sina håll. Här inleds snöröjningen i april så att vägen ska kunna öppna för trafik i juni, berättar SVT Västerbotten.

– Det är inget ovanligt att vädret ändras och det blåser tillbaka snö på de bitar av vägen där vi redan plogat. Det brukar ofta bli så att vi får göra jobbet en gång till, så därför är det viktigt att vi har marginal till invigningen av vägen i juni, säger snöröjaren Bertil Fjellström till SVT.

Den årliga snöröjningen till Stekenjokk är ett säkert vårtecken. Bild: Facebook

 

Läs också:

Därför blir det en varm sommar 2017 – enligt gammal tradition 


Läs mer om:

Dela
(171)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…