Annons

Annons

Så gör du din béchamelsås på 3 sätt

Tänk så många goda varianter man kan göra bara man har en bra grundsås! Här har vi smaksatt bèchamelsåsen med muskot i en lasagne, blandat med gröna ärter till laxen och piggat upp den med valnötter och bacon. Smaklig spis!

Dela
(10)

1 sås – 3 rätter! Béchamelsås är en bra grundsås som går att variera i det oändliga.

Recepten är beräknade till 4 port.
Bechamelsås

En bra grundsås kan varieras i det oändliga! Foto: Anders Norrsell

Grundrecept béchamelsås

Smält 50 g smör på svag värme i en kastrull, tillsätt 3 msk vetemjöl och rör till en klumpfri smet. Späd 
i omgångar med ca 6 dl mjölk och ½ dl vispgrädde, vispa hela tiden. Låt såsen småkoka i ca 5 min. 
Vispa då och då. Smaka av med salt och peppar.

Annons

 

Laxfilé med grön ärtsås

Smaksätt grundsåsen med ärter – gott till fisk! Foto: Anders Norrsell

1. Recept laxfilé med grön ärtsås

Tillaga en halv sats béchamelsås enl grundreceptet. Förväll 200 g gröna ärter och mixa till en kräm. Vänd ner i béchamelsåsen. Stek 4 portionsbitar laxfilé i 25 g smör några min på varje sida. Pensla med 2 msk aprikosmarmelad blandad med 1 msk grovkornig senap. Servera med 
800 g kokt potatis, sallad, citron och dill.

 

Vegetarisk svamplasagne

Lite muskot piggar upp såsen. Foto: Anders Norrsell

2. Recept vegetarisk svamplasagne

Skär 300 g champinjoner i bitar. Kör i matberedare tills allt är ganska finhackat. Finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Skala och riv 1 stor morot och 1 stor palsternacka grovt. Fräs lök, vitlök, morot och palsternacka i 1 msk smör i en tjockbottnad gryta. Fräs svampen i 2 msk smör och vänd ner i lökhacket. Tillsätt 2 dl passerade tomater och låt puttra i 5 min. Koka béchamelsåsen enl grundreceptet, riv i 1 knivsudd muskotnöt. Varva 10–12 lasagneplattor med béchamelsås, svampsås och 100 g riven ost, gärna parmesan, i en ugnsform. 
Börja med ett tunt lager béchamel och avsluta med béchamel och riven ost. Dela 8 körsbärstomater och lägg på lasagnen med snittytan upp. Tillaga i ugnen i 200° ca 50 min tills den fått fin färg.

 

Pasta med valnötter och bacon

Snåla inte med såsen – speciellt inte när den är så här god! Foto: Anders Norrsell

3. Recept pasta med valnötssås & bacon

Koka 300 g spagetti enl anv på förp. Tillaga béchamelsåsen enl grundreceptet. Tillsätt 50 g finhackade valnötter när mjölken är tillsatt och låt koka med i 5 min. Häll av vattnet från spagettin och vänd ner såsen tillsammans med 10 bitar hackad soltorkad tomat och 1 dl hackad persilja. Strimla och stek 140 g bacon. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg upp pastan på 4 tallrikar, strö över bacon, hackad persilja och 50 g riven parmesanost. Servera cocktailtomater till.

 

Läs mer:

Får det lov att vara lite pasta med krämig räksås?

Pastasås med räkor



 

Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…