Annons

Annons

Baka goda nöt- och kolakransar

Vem kan motstå en nygräddad vetekrans med läcker fyllning? Bjud släkt och vänner på doftande bullfest direkt ur ugnen...

Dela
(20)

Kolakrans med nötter

Dulce de leche är en god 
kolasås som du oftast hittar på bakhyllan i butiken. Foto: Pontus Ferneman

Recept vetekrans med kola, choklad och nötter

2 st

1 sats grunddeg 2 (se recept nedan)

Fyllning
50 g smör, mjukt
½ msk rörsocker
½ msk kakao
150 g dulce de leche
100 g nötter
100 g mjölkchoklad

Annons

Pensling & garnering
ägg
pärlsocker

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Gör 1 sats av grunddeg 2 enl separat recept.

2.  Fyllning: Rör samman det mjuka smöret med rörsocker, 
kakao och dulce de leche.

3. Finhacka nötterna och grovhacka chokladen.

4. Dela degen i två delar. Kavla ut till rektanglar, à ca 60×20 cm. Bred på fyllningen. Strö på nötter och choklad. Rulla ihop från långsidan.

5. Forma rullarna till kransar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Klipp jack i degen och vik dem växelvis åt höger och vänster. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

6. Pensla kransarna med lätt uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.

7. Grädda sedan i nedre delen av 
ugnen, ca 20 min.

 

Grunddeg 2

150 g smör
4½ dl mjölk
3/4 pkt jäst (37,5 g)
1 stort ägg
1 dl strösocker
ev 1 tsk stött 
kardemumma
11–12 dl vetemjöl
½ tsk salt

 

Gör så här

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till knappt 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den i degvätskan.

2. Tillsätt ägg, socker, ev kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och blank.

3. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon min. Låt degen jäsa under bakduk, 30–40 min.

 

Läs mer:

Kalasgoda kolasnäckor – en ny fikafavorit!

Kolasnäckor



 

Läs mer om:

Dela
(20)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…