Annons

Annons

Lyxig kardemummakrans med mandelmassa

En klassisk vetekrans smaksätts ofta med kardemumma och mandel, och varför ändra på ett vinnande koncept när det är så gott? Baka och njut av generösa bitar av denna nygräddade kardemummakrans.

Dela
(55)

Kardemummakrans

Frys in den ena vetekransen och spara till nästa kalas! Foto: Pontus Ferneman

Recept 
vetekrans med kardemumma och mandelmassa

2 st

¾ pkt jäst (37,5 g)
4½ dl mjölk, kall
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
11–12 dl vetemjöl
125 g smör, mjukt
¾ tsk salt

Fyllning
300 g mandelmassa
175 g smör, mjukt
2 msk strösocker
1½ msk stött kardemumma

Annons

Pensling & garnering
ägg
mandelspån
ev stött kardemumma

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Lös jästen i mjölk. Tillsätt socker, kardemumma och det mesta av mjölet.

2. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig och blank. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon min. Låt degen jäsa under bakduk i kylen i minst 8 tim, gärna över natten.

3. Stjälp upp degen på bakbänken och låt den stå under bakduk ca 40 min.

4.  Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Blanda smör, socker och kardemumma.

5. Dela degen på mitten. Kavla ut varje del till en rektangel, à ca 60×20 cm. Bred på smörfyllningen och strö mandelmassan över. Rulla samman och forma till kransar.

6. Lägg kransarna i smorda springformar, ca 24 cm i diam, ev med ett bakplåtspapper fastklämt i bottnen.

7. Ta av kanten på formen. Klipp jack i degen och vänd dem växelvis åt höger och vänster. Sätt tillbaka formens kant och ställ en stadig muffinsform i mitten av kransen. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min.

Kardemummakrans
8. Pensla kransarna med lätt uppvispat ägg. Strö på mandelspån och eventuellt lite kardemumma. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min.

 

 

 

 

Läs mer:

Vem kan motstå en saftig kardemummabulle?

Saftiga kardemummabullar

Njut av nygräddade kardemummabullar med mandelmassa.



 

Läs mer om:

Dela
(55)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…