Annons

Annons

Ljuvligt mandelfylld vetekaka

En underbart saftig vetekaka att bjuda på! Fyllningen fullkomligt smälter i munnen...

Dela
(57)

Mandelfylld vetekaka

Saftig vetekaka som vi har fyllt med mandelmassa, smör och kardemumma! Foto: Pontus Ferneman

Recept mandelfylld vetekaka

8 –10 bitar

½ sats grunddeg vetebröd, se nedan

Fyllning
75 g mjukt smör
½ dl strösocker
150 g riven mandelmassa
1 tsk stött/malen karde-
mumma

Pensling & garnering
1/2 ägg
mandelspån

Annons

Ugn 175°


Gör så här

1. Gör grunddegen och låt den jäsa enl beskrivning.

2. Fyllning: Rör ihop fyllningen. Kläm fast ett bakplåtspapper i bottnen av en form, ca 24 cm 
i diam, med löstagbar kant. Smörj kanten. Forma degen efter formens storlek.

Gilla Hemmets på Facebook

3. Tryck fördjupningar i degen. Klicka i fyllningen. Låt jäsa under duk i 30 min.

4. Pensla med ägg och strö på mandel. Grädda i nedre delen av ugnen 35–40 min.

 

Grunddeg, vetebröd

50 g jäst
4 dl mjölk (rumstemp)
½ tsk stött/malen karde-
mumma
1½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
13–13 ½ dl vetemjöl
175 g mjukt smör

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, kardemumma, socker, salt och ägg.

2. Tillsätt ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 ½ tim.

 

Läs mer:

Sockerbullar med nötfyllning

Vetebröd med äppelfyllning

Vetebröd i långpanna



 

Läs mer om:

Dela
(57)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…