Annons

Annons

Tareq Taylors ljuvliga citron- och olivkyckling

Kyckling går att variera i det oändliga! Det har allas vår favoritkock Tareq Taylor tagit fasta på i sin senaste bok och här bjuder vi på ett av hans recept! Njut av kycklingfilé med citron, oliver och gremolata!

Dela
(0)

Citron- och olivkyckling

En snabb och härlig kycklingrätt med italienska smaker! ”Gremolatan blir pricken över i:et. Jag blandar den med olivolja, så håller den ihop bättre”, säger Tareq Taylor. 

Recept Tareq Taylors citron- och 
olivkyckling

4 port

4 kycklingbröstfiléer utan skinn
1 dl vetemjöl
1 gul zucchini
1 grön zucchini
2 medelstora bananschalottenlökar eller 1 stor gul lök
cirka 4 msk olivolja
2 kvistar färsk rosmarin
flingsalt
1 dl svarta kalamataoliver
saft av 1 citron
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
nymald svartpeppar
1 msk smör

Annons

Gremolata
3 vitlöksklyftor
skal av 1 citron
2 dl hackad bladpersilja
2 msk olivolja
en nypa flingsalt

Till servering
gnocchi med smör och 
parmesan el potatismos

Gör så här

1. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Blanda – gärna i mortel – vitlök, citronskal, persilja, olja och salt.

2. Dela varje kycklingfilé på höjden, men utan att skära igenom helt. Fläk ut till en stor tunn filé. Häll upp vetemjölet på en tallrik och vänd kycklingen 
i mjölet så att den täcks runtom.

3. Skär zucchinin i 2×2 cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja tillsammans med zucchini och rosmarin. Salta. Häll upp grönsakerna i en skål och ställ åt sidan.

4. Stek kycklingen på ganska hög värme i samma panna med lite ny olja. Börja med den skurna sidan och låt den få lite färg. Vänd och häll över grönsaker och oliver. Tillsätt citronsaft, vin och vatten. Sänk värmen och låt puttra i cirka 6 minuter. Salta och peppra och låt stå i några minuter.

5. Ta upp kycklingen och grönsakerna och lägg upp på ett fat, men låt vätskan vara kvar i pannan. Vispa ner smöret för att runda av smaken och häll sedan skyn över kycklingen på fatet 
eller lägg tillbaka kycklingen 
i pannan med sky.

6. Servera kycklingen direkt med nykokt gnocchi el potatismos. Klicka över gremolata.

Tareq Taylors kyckling

Recept från boken Tareq Taylors kyckling Foto: Marcus Lawett (Bonnier Fakta)

 

Läs mer:

Snabb kycklinggratäng med parmesan

Fylld kycklingfilé med rostade grönsaker och salsa

Kyckling med chutneysås



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…