Annons

Annons

Söndagsstek med baconinlindad sötpotatis och whiskysås

Överraska far med en festmiddag på söndag! Steken 
sköter sig själv 
i ugnen medan du lagar de spännande tillbehören – whiskysås, majssalsa och baconinlindad 
sötpotatis.

Dela
(37)

Farsdagsstek

Picklad rödlök, majssalsa, baconinlindad sötpotatis och whiskysås – 
spännande och riktigt gott till steken. Foto: Ulf Svensson

Recept söndagsstek 
med festliga tillbehör

6 port

11/2 kg rostbiff, bog, fransyska el entrecote
1 vitlöksklyfta
2 tsk salt
1/2 tsk grovmald svartpeppar

Annons

Picklad rödlök
2 rödlökar
2 msk ättiksprit, 12 %
4 msk strösocker
3/4 dl vatten

Baconinlindad sötpotatis
800 g sötpotatisar
2 msk olja
1 pkt bacon, 140 g
3 krm salt
2 krm kajennpeppar

BBQ-sås
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
400 g krossade tomater
1/2 dl ketchup
1 tsk farinsocker
2 tsk paprika smoked (rökt paprikapulver)
1 tsk oregano
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1/2 tsk salt
1 tsk sambal oelek

Majssalsa
2 röda paprikor, tärnade
300 g majskorn
1/2 finhackad röd chili
1 liten gurka i småbitar

Whiskysås
3 dl sky och vatten
3 msk konc kalvfond
21/2 dl grädde, valfri
2 msk vetemjöl
2 msk soja
2 msk tomatpuré
1 krm kajennpeppar
2 msk whisky
3 krm salt

Ugn 175°

Gör så här

1.  Picklad rödlök: Skala löken och skiva tunt. Blanda ättiksprit, socker och vatten. Lägg rödlöken i lagen och låt den ligga minst 30 min.

2. Bind ev upp steken med bomullssnöre till vacker form. Lägg steken på ett ugnsfat. Pressa vitlöken och gnid in steken med den. Salta och peppra. Stek till 70° innertemperatur, ca 11/2 tim. Låt köttet vila inslaget i aluminiumfolie ca 15 min innan det skärs upp. Ta vara på stekskyn till whiskysåsen.

3.  Baconinlindad sötpotatis: Skär sötpotatisen i klyftor och blanda dem med olja. Dela baconskivorna i 2–3 bitar och snurra in varje potatisklyfta i bacon. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Salta lätt och peppra. Sätt in fatet i ugnen bredvid steken och stek dem mjuka i ca 35 min.
4. BBQ-sås: Skala och hacka all lök. Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt övriga ingredienser till BBQ-såsen och låt den sjuda 10 min. Låt kallna.
5. Majssalsa: Blanda ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

6. Whiskysås: Häll alla ingredienser utom whiskyn i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sjuda 3 min. Smaka av med whisky, salt och peppar.

7. Skär upp steken i tunna skivor och servera med gräddig potatisgratäng och tillbehören.

 

Läs mer:

Klassisk skinkstek med äppelkompott

Skinkstek med äppelkompott



 

Läs mer om:

Dela
(37)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…