Annons

Annons

Shepherd’s pie – krämig köttfärsgratäng med potatismos

Bjud på en härlig engelsk köttfärsgratäng med gratinerat 
potatismos på toppen 
– passar till både vardag 
och fest!

Dela
(269)

Shepherd's pie

Under potatismoset döljer sig en smakrik köttfärsröra! Foto: Erik Karlsson

Recept köttfärsgratäng med potatismos

4 port

500 g nöt- el lammfärs
1 msk smör
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
2 tsk timjan
1 tsk fransk senap
1 dl rött vin
1 dl oxbuljong, ½ tärning
1 burk hela konserverade 
tomater, ca 400 g, avrunna
2 msk tomatpuré
salt och peppar

Annons

Potatismos
5 stora potatisar
2 ägg
100 g smör, smält
1 dl matlagningsgrädde
2 msk riven parmesanost

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Hetta upp smöret i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt den brynas till fin färg. Ta upp den och ställ åt sidan.

2. Skala, hacka och fräs röd-
lökarna i pannan så att de mjuknar. Skala och hacka vitlöken. Tillsätt den, vetemjöl, timjan och senap i pannan. Häll över köttfärsen.

3. Tillsätt rött vin, buljong, 
tomater, tomatpuré samt salt och peppar. Låt röran puttra i ca 10 min.

4. Lägg köttfärsröran i en smord pajform.

5.  Potatismos: Skala, koka och mosa potatisen. Dela äggen 
i gulor och vitor. Rör ner gulorna i moset. Tillsätt smör och matlagningsgrädde. Smaka av med salt och peppar. Vispa äggvitorna styva och vänd ner i moset.

6. Spritsa moset längs kanten på formen och strö över riven parmesanost. Ställ in formen i ugnen tills moset är fluffigt och fått lite färg, ca 35 min.

 

Läs mer:

Currydoftande köttfärsgratäng med potatis



 

Läs mer om:

Dela
(269)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…