Annons

Annons

Sesamgifflar med ost

Saftiga sesamgifflar som fylls med lyxig västerbottensost passar lika bra på brunchen som till soppan eller mellanmålet. Vårt enkla receptet hittar du här!

Dela
(110)

recept-ostgifflar

Extra goda blir gifflarna om de fylls med västerbottensost. Bild: Pontus Ferneman 

Recept sesamgifflar med ost

40 st små

50 g jäst

5 dl mjölk, ca 20°

1½ msk strösocker

1 dl sesamfrön

12 –12½ dl vetemjöl

50 g smör, mjukt

1 tsk salt

75 g riven västerbottensost

Fyllning

1½ msk smör, mjukt

150 g västerbottensost

Annons

Pensling och garnering

1 ägg

1/2 dl sesamfrön

1 dl riven västerbottenost

Ugn 225º

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Lös den i mjölken. Tillsätt socker, sesamfrön och det mesta av mjölet. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och osten. Arbeta degen ytterligare  några minuter. Låt jäsa under duk 1–1½ timme.

2. Fyllning: Rör ihop smöret med osten.

3. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut till rundlar, ca 20 cm i diam. Skär varje rundel i 10 snibbar. Lägg lite fyllning på varje snibb. Rulla samman till gifflar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 30 min.

4. Pensla gifflarna med lätt uppvispat ägg. Strö på sesamfrön och lite ost.

5. Grädda i mitten av ugnen 12–15 min.

 

Baka också:

Enkelt och supergott korgbröd

Baka_Paskbrod


Läs mer om:

Dela
(110)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…