Annons

Annons

Sagolika semlor med choklad och apelsin

Släpp loss fantasin och gör fyllningar till semlan som passar både liten och stor. Här piggar vi upp mandelmassan med choklad och apelsin – två smaker som passar väldigt bra ihop!

Dela
(0)

Semlor med choklad och apelsin

Semlor är enkla att göra, lätta att variera och barnsligt goda! Foto: Pontus Ferneman

Recept semlor med 
choklad & apelsin

ca 22 st

Bullar
2½ dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
4+4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg
½ msk stött kardemumma
100 g smör, mjukt
½ tsk salt

Fyllning
400 g mandelmassa, riven
50 g mandel, finhackad
½ dl florsocker
50 g mörk choklad, finhackad
rivet skal av ½ apelsin
ca ½ dl pressad apelsinsaft
ev mjölk
ca 6 dl vispgrädde

Annons

Garnering
florsocker

Ugn 225°

 

Gör så här

1.  Bullar: Värm mjölken till knappt 37°. Lös upp jästen 
i mjölken. Tillsätt 4 dl mjöl och blanda samman till en deg. Låt vila under bakduk, ca 15 min.

2. Rör i socker, ägg, kardemumma och ytterligare ca 4 dl mjöl 
i degen, spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret och arbeta samman till en smidig och blank deg.

3. Tillsätt saltet och arbeta deg-en ytterligare någon min. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla till bollar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 40 min.

5. Grädda i mitten av ugnen, 8–10 min. Låt svalna.

6. Fyllning: Rör samman mandelmassa, mandel, florsocker, choklad, apelsinskal och apelsinsaft. Tillsätt ev lite mjölk eller mer apelsinsaft om konsistensen blir för fast.

7. Skär eller klipp av lock på bullarna. Spritsa eller bred ut mandelmassefyllningen på bullarna. Vispa grädden och spritsa den ovanpå. Tryck på locken. Pudra med florsocker.

 

Läs mer:

Godissemlor med kola och daim

Fluffiga kolaolasemlor med daimgrädde



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…