Annons

Annons

Flätade saffranslängder

Det doftar gott av saffran och kardemumma i köket! Boel har bakat julfina vetelängder som toppas med pärlsocker. Perfekta att frysa in och plocka fram när det vankas julkalas!

Dela
(310)

saffranslängder

Klassisk fläta som blir julig och fin av saffranet. Foto: Pontus Ferneman

Recept 
vetelängd med saffran

3 längder

1 g saffran (2 paket)
1 sockerbit
ev 1 msk konjak
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstemp
1 ägg
2 dl strösocker
ev ½ tsk stött kardemumma
14½–15½ dl vetemjöl
200 g smör, mjukt
½ tsk salt

Annons

Pensling och garnering
ägg
pärlsocker

Ugn 200°

Gör så här

1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Häll ev på lite konjak.

2. Smula ner jästen i en skål. Lös den i mjölken. Tillsätt saffran, ägg, socker och ev kardemumma.

3. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakning. Klicka i det mjuka smöret, lite efterhand. Arbeta samman till en smidig och blank deg som släpper bunkens kant. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon min.

4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, 1–1½ tim.

5. Dela degen i tre bitar. Dela varje bit i ytterligare tre delar. Rulla ut delarna till längder (lite längre än plåten). Fläta. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min.

6. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen, 15–20 min.

 

Läs mer:

Baka saffransdoftande kanelstjärna

saffransdoftandekanelstjarna



 

Läs mer om:

Dela
(310)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…