Annons

Annons

Saffransdoftande kanelstjärna

Baka julens finaste stjärna – en saffransdoftande krans med kanelfyllning!

Dela
(13)

saffransdoftandekanelstjarna

Julens finaste stjärna – en saffransdoftande krans med kanelfyllning! Foto: Pontus Ferneman

Recept saffransdoftande kanelstjärna

1 st (16 stora bitar)

0,5 g saffran (1 kuvert)
1 sockerbit
1 tsk konjak (ev)
25 g jäst
2½ dl mjölk, ca 22°
½ tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
6½–7½ dl vetemjöl
100 g smör, mjukt
1/4 tsk salt

Annons

Fyllning

100 g smör, mjukt
3/4 dl strösocker
2 msk mald kanel

Pensling & garnering

1 ägg
1/2 dl pärlsocker

Ugn 175°

 

Se filmen: Så bakar du världens finaste saffransdoftande kanelstjärna!

 

Gör så här

1. Mortla saffranskornen med en sockerbit. Häll ev på lite konjak. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt  saffranblandningen, kardemumma, socker och det mesta av mjölet.

2. Klicka i smöret och arbeta degen smidig och blank. Ta i saltet och arbeta degen ytterligare någon min. Låt jäsa under duk 1–1½ tim.

3. Fyllning: Blanda fyllningen. Dela degen i tre delar. Kavla ut till rundlar med diam ca 24 cm. Lägg en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Bred på hälften av fyllningen. Täck med nästa rundel och bred på resten av fyllningen. Avsluta med den sista rundeln.

4. Tryck ner ett stjärnmått i metall (pepparkaksmått) i mitten av kakan. Måttet ska ligga kvar under gräddningen. Skär med vass degskrapa eller kniv kakan i 16 delar (som tårtbitar fast de ska sitta ihop i mitten). Snurra degbitarna två varv in mot varandra. Lägg ner och gör likadant med resten av degbitarna. Låt jäsa under duk ca 30 min.

5. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.

Läs mer

Saffrans- och kanelkaka i långpanna

Saffrans- och kanelkaka i långpanna



 

Läs mer om:

Dela
(13)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…