Annons

Annons

Kalasgoda pajer: 1 deg – 3 fyllningar

Här bjuder vi på italiensk parmapaj med tomat, färspaj med fetaost och lyxig laxpaj. Perfekta att förbereda och sedan bara värma och servera!

Dela
(38)

Den här pajdegen använder vi som grund till tre olika pajer; parmapaj, lammfärspaj och laxpaj. Vilken blir din favoritpaj?

Parmapaj, färspaj och laxpaj

Servera gärna krispig sallad till de goda pajarna. Foto: Pontus Ferneman

Recept festlig laxpaj

Rökt och färsk lax samsas 
i den här läckra pajen. Det blir en perfekt avvägning mellan smakerna.

Annons

4–6 port

1 grunddeg till paj 
(se separat recept nedan)

Äggstanning
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
1 msk konc fiskfond el 1 fiskbuljongtärning
1½ msk maizena majs
stärkelse
½ tsk salt
4 ägg

Fyllning
200 g rökt lax i skivor
300 g färsk laxfilé utan 
skinn
3 dl riven västerbottensost (150 g)
½ dl skuren gräslök

Topping
1 broccoli
olivolja
flingsalt

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Gör ett pajskal enl sep recept.

2. Äggstanning: Vispa samman allt utom äggen i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknat lite. Låt svalna. Vispa ner äggen.

3.  Fyllning: Täck pajskalets botten med de rökta laxskivorna. Strö på 1/3 av osten. Skär den färska laxen i kuber och fördela ovanpå ostlagret. Strö på ytterligare 1/3 ost. Häll över äggstanningen, strö över resterande ost och gräslök.

4. Grädda sedan pajen ca 40 min i nedre delen av ugnen.

5. Topping: Skiva broccolin tunt. Förväll den hastigt, max 1 min, i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och kyl ner broccolin i iskallt vatten någon min, så den behåller sin klargröna färg. Låt rinna av.

6.Vänd samman broccolin med en skvätt olja och lite flingsalt. Garnera pajen med broccoli och ev lite extra gräslök.

Recept lammfärspaj med fetaost & aubergine

Gör gärna färsröran en dag 
i förväg. Då utvecklas alla de goda smakerna maximalt.

4–6 port

1 grunddeg till paj 
(se separat recept nedan)

Fyllning
2 auberginer
2+1 msk olivolja
salt
1 gul lök
500 g lammfärs
3½ dl ajvar relish mild (350 g)

Äggstanning
150 g fetaost
2 ägg
2 dl matyoghurt

Topping & servering
100 g fetaost
sallad

Ugn 200°, 175°

 

Gör så här

1. Gör ett pajskal enl sep recept.

2. Fyllning: Skär auberginerna i en dryg cm tjocka skivor. Pensla med 2 msk olja och salta lätt. Rosta dem i ugnen i 200° 20–25 min, vänd dem efter halva tiden.

3. Skala och hacka löken. Bryn färsen i 1 msk olja. Tillsätt löken och sänk värmen. Tillsätt ajvar relish och blanda väl. Låt puttra ca 10 min.

4.  Äggstanning: Smula fetaosten i en bunke. Tillsätt ägg och yoghurt och vispa samman.

5. Täck pajbottnen med hälften av aubergineskivorna. Lägg på lammfärsröran och häll över äggstanningen. Toppa med resterande aubergine.

6. Grädda sedan pajen 35–40 min i nedre delen av ugnen i 175°. Garnera med fetaost och servera med grönsallad.

 

Recept parmapaj med 
tomat & mozzarella

Som en italiensk delikatess
tallrik i en paj. Buon appetito!

4–6 port

1 grunddeg till paj 
(se separat recept nedan)

Fyllning
200 g parmaskinka
150 g riven mozzarellaost
150 g cocktailtomater, gärna blandade färger

Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1½ tsk italiensk salladskrydda
1 krm svartpeppar

Topping & servering
1 dl basilikablad
½ dl olivolja
150 g minimozzarella
100 g parmaskinka
rostade pinjenötter

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Gör ett pajskal enl sep recept.

2. Fyllning: Lägg skinkskivorna i pajskalet. Forma några av skivorna som rosor och fördela dem jämnt i formen. Strö över den rivna osten.

3.  Äggstanning: Vispa ingredienserna och häll i pajskalet.

4. Grädda pajen 30 min i nedre delen av ugnen. Lägg på tomaterna och grädda 10–15 min.

5.  Topping & servering: Mixa basilika och olja till en slät röra. Ringla lite över pajen. Bryt minimozzarellan i mindre bitar. Garnera med mozzarella, några skivor parmaskinka och pinjenötter. Servera resterande topping som tillbehör vid sidan av.

 

Grunddeg 
till paj

Nyp samman 3 dl vetemjöl och 125 g smör till en 
smulig massa. Tillsätt 2 msk kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut degen, gärna mellan två smörpapper, till en rundel, ca 34 cm i diam. Klä en form, ca 24 cm i diam, med degen. Låt stå svalt ca 30 min. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200° i 12–13 min.

 

Tips! Paj är perfekt som bjudmat eftersom den med fördel kan göras dagen före servering. Pajerna vinner på det smakmässigt och 
blir även stabilare och håller formen bättre. Värm dem sedan bara en stund i ugnen 
så kan festen börja!

 

Läs mer:

Vegetarisk sötpotatispaj med chèvre och valnötter

Sötpotatispaj med chèvreost



 

Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…