Annons

Annons

Pannkaksrulle med anjovis

Ansjovisrullen blir ett festligt inslag på julbordet – den är både lätt att göra och fantastiskt god!

Dela
(303)

Ansjovisrulle

En pannkaksrulle med ansjovis passar fint till jul! Foto: Pontus Ferneman

Recept pannkaksrulle med ansjovis

6–8 bufféportioner

50 g smör
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk ansjovisspad
3 äggulor
3 äggvitor
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
3 gula lökar, medelstora
smör till stekning
1 burk ansjovisfiléer, 125 g
1/2 knippe dill
1/2 knippe persilja
3 dl riven smakrik ost, t ex 
västerbottensost

Annons

Gratinering & garnering
1 dl riven ost
persilja

Ugn 225°, 250°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Tillsätt mjöl och fräs en kort stund. Häll i mjölk och grädde och låt såsen koka 3–5 min. Dra kastrullen från värmen och häll i ansjovisspad (från ansjovisburken som används i fyllningen). Låt svalna något. Vispa i äggulorna, en i taget.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt bakpulver. Rör försiktigt ner vitorna i smeten.

3. Lägg ett väl smörat bakplåtspapper på en ugnsplåt, 30×40 cm. Bred ut smeten i ett jämnt lager. Grädda i nedre delen av ugnen på 225° ca 20 min.

4. Fyllning: Hacka lökarna och fräs lökhacket mjukt i smör. Hacka ansjovisen och tillsätt den tillsammans med det ansjovisspad som finns kvar i burken.

5. Finhacka dill och persilja och rör ner i lök- och ansjovisblandningen.

6. Lägg ett bakplåtspapper på den gräddade bottnen och vänd plåten upp och ner (som när du vänder upp en rulltårtsbotten). Dra försiktigt av bakplåtspapperet som varit i ugnen. Fördela fyllningen på bottnen. Strö över osten. Rulla ihop rullen från långsidan med hjälp av bakpapperet. Så här långt kan rullen förberedas.

7. Gratinering: Strö osten över rullen. Gratinera i 250 ° varm ugn 8–10 min. Garnera med persilja.

 

Läs mer:

Får vi fresta med en pannkaksrulle med skaldjur?

Pannkaksrulle med skaldjursstuvning



 

Läs mer om:

Dela
(303)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…