Annons

Annons

Recept på snabb vinter!

Dela
(0)

Det finns de som tycker om snö och kyla och som har fullt upp att göra hela vintern. Skidor som ska vallas, kälkar som ska putsas, vantar som ska hittas, skidspår som ska prepareras, varm choklad som ska hällas på termos, termobyxor som ska träs på och bilrutor som ska skrapas.

Annons

Men sen finns det de som inte är lika förtjusta och som inte alls längtar efter något av det här. Hur ska de få tiden att gå?

Jo, vi kan bygga biholkar! Jätteenkelt och jättekul är det och lika roligt till våren när vi satt ut den lilla holken i trädgården och de små rara rödmurarbina kommer surrande för att beundra vårt verk och bygga sina små bon i hålen.

För att inte tala om hur kul det blir längre fram på sommaren när hela trädgården dignar av frukt och bär – tack vare de små rödmurarbina som varit flitiga och pollinerat och pollinerat så att alla äppelträdets blommor satt frukt. Och vinbärsbuskarna också.

Hur bygger man en biholk? Låt din fantasi flöda!

¤ Skaffa bambupinnar som du sågar upp i längder på så där 15 centimeter. Bunta ihop ett knippe av sådana längder och montera ihop dem med några bräder. Sätt upp biholken mot en vägg eller i en grenklyka.

¤ Gå ut i vedboden och ta några vedklabbar. Borra gott om hål från ena kortsidan, helst av olika diameter, 4-12 mm, så att det passar bin av olika storlek. Stoppa in vedträet i ett hålrum i stenmuren, spika upp det i ett träd eller sätt upp det var du vill.

¤ Plocka stänglar av fjolårsvass och bind ihop lagom långa bitar, 10-15 cm, till en bunt och sätt upp den på ett lämpligt och lite skyddat ställe.

¤ Kombinera alla tre metoderna och bygg ett fantasifullt bi-höghus!

Nu kommer vintern att gå fort också för oss som inte riktigt gillar den. Redan i mars sätter vi ut våra skapelser i trädgården och sen dröjer det inte länge förrän vi hör det första surret.

God Jul – och snart är det vår!

Så här enkelt kan det vara. Den här har jag gjort alldeles själv! Liksom den lite skeva biholken ovanför. Bin bryr sig inte om räta vinklar och vacker finish, de kommer ändå. Som det lilla rödmurarbiet på bilden här under!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…