Annons

Annons

Minisemlor med nötchokladkräm

Semlor är enkla att göra, lätta att variera och barnsligt goda! Dessa söta godbitar med hemlagad nöt- och chokladkräm är så små att det är okej att ta två …

Dela
(87)

Annons från Hemmets shop

Minisemlor med choklad

Släpp loss fantasin och gör en läcker chokladfyllning till semlan som passar både liten och stor. Foto: Pontus Ferneman

Recept minisemlor med choklad

ca 30 st
Bullar
1 1/4 dl mjölk
12,5 g jäst (1/4 paket)
2+2 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1/2 ägg
1/4 msk stött kardemumma
50 g smör, mjukt
1/4 tsk salt

Nötchokladkräm
200 g hasselnötter
1 msk snabbkaffepulver
50 g mörk choklad
1 msk neutral olja, t ex solros
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt

Annons

Garnering
3–4 dl vispgrädde
florsocker

Ugn 200°, 250°

 

Gör så här

1.  Bullar: Värm mjölken till knappt 37°. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt 2 dl mjöl och blanda samman till en deg. Låt vila under bakduk, ca 15 min.

2. Rör i socker, ägg, kardemumma och ytterligare ca 2 dl mjöl 
i degen, spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret och arbeta samman till en smidig och blank deg. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon min. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla till små bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 40 min.

4. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250°, ca 5 min. Låt svalna.

5.  Nötchokladkräm: Rosta nötterna i ugn i 200° tills skalet börjar spricka. Lägg de varma nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Mixa nötterna och kaffepulvret till ett nötsmör.

6. Smält chokladen, rör ner oljan. Häll ner det i nötsmöret och mixa det tillsammans med resten av ingredienserna till en jämn smet. Ställ in i kylen.

7. Skär av lock på bullarna, klipp ev locken till hjärtan. Spritsa eller bred ut nötfyllningen på bullarna.

8. Vispa grädden och spritsa den ovanpå. Tryck på locken. Pudra med florsocker.

Tips! Så här delar du ett ägg: Knäck ägget i en skål. Vispa runt så att vitan och gulan blandas. Skeda sedan upp halva ägget och använd i degen. Resten av ägget kan du använda till att ev pensla bullarna med.

ANNONS

Tårtfat Cult Design två färger
Ett fantastiskt vackert fat på fot från svenska märket Cult Design. Fatet, som tillhör serien ”Orient” designad av Marita Lord, passar utmärkt för alla tillfällen då man vill bjuda på en extra fin dukning. Fatet har ett vackert reliefmönster och finns i färgerna vit och rosa.

Gå till shoppen

 

Läs mer:

Så bakar du lyxiga minisemlor – video

17 alternativa semlor du måste testa



 

Läs mer om:

Dela
(87)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…