Annons

Annons

Läcker laxpudding med skirat smör

Laxpudding är en härlig vardagsrätt med potatis och lax som traditionellt serveras med skirat smör – kostar inte alls mycket att laga!

Dela
(424)

Laxpudding med skirat smör

Laxpudding – husmanskost när den är som bäst! Foto: Eva Hildén Smith

Recept lättlagad laxpudding med skirat smör

4 port

200 g gravad lax i tunna 
skivor
10 fasta potatisar
1 gul lök
1 msk smör
50 g dill
smör till formen
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Annons

Skirat smör
75 g smör

Servering
gröna ärter

Ugn 175°, 225°

 

Gör så här

1. Skala och koka potatisen precis så mjuk att man kan sätta in en sticka. Skala och skiva löken tunt. Stek löken mjuk i smör på svag värme i stekpanna. Låt den svalna. Hacka dillen, även stjälkarna.

2. Skär potatisen i skivor. Smörj en ugnssäker form. Täck botten med ett lager potatis. Lägg på ett lager lök och strö över dill.

3. Fördela laxskivor ovanpå och täck med ett lager potatis. Fortsätt att varva tills det tar slut. Avsluta med potatis, lök och dill.

4. Vispa ägg och mjölk. Tillsätt salt och peppar. Häll äggstanningen över potatisen i formen. Låt stå på nedersta falsen i 175° varm ugn ca 40 min tills äggstanningen stelnat. Höj värmen till 225° och låt stå tills puddingen fått lite mer färg, ca 5 min.

5. Skirat smör: Smält smöret i kastrull på medelvärme. Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund så att de vita ”slaggämnena” lägger sig på botten. Servera smöret och gröna ärter till laxpuddingen.

 

Läs mer:

Laga krämig strömmingslåda

Srömmingslåda 

Läs mer om:

Dela
(424)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…