Annons

Annons

Lax- & skaldjursgratäng

Dags att bjuda vännerna på middag? Servera en läcker fiskgratäng med lax, räkor, krämig sås och potatismos. Så gott och uppskattat!

Dela
(167)

Lax- och skaldjursgratäng

Chilisåsen ger fyllig smak åt gratängen och passar bra till laxen. Foto: Anders Norrsell

Recept fiskgratäng med lax och räkor

4 port
500 g laxfilé
500 g oskalade räkor
salt och svartpeppar
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk finhackad dill
1 1/2 dl riven lagrad ost

Potatismos
1 kg mjölig potatis
3/4 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula

Annons

Garnering
500 g oskalade räkor
dill

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skär laxen i tärningar. Skala räkorna. Fördela lax och räkor i en smord ugnsform. Salta och peppra.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Vispa samman grädde, chilisås och dill.

3. Potatismos: Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka, ca 20 min.

4. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda potatisen med mjölk och smör till ett mos.

5. Smaka av med salt och peppar och rör ner äggulan. Spritsa eller klicka moset runt formens kant. Häll chiligrädden över fisken.

6. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Pass på så gratängen inte får för mycket färg, täck ev med folie.

7. Garnering: Skala räkorna. Lägg på dem och klipp över dill.

 

Läs mer:

Dilldoftande fiskgratäng med torsk och räkor

Dilldoftande fiskgratäng



 

Läs mer om:

Dela
(167)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…