Annons

Annons

Lättlagad och krämig strömmingslåda

Laga en krämig gratäng med kaviarströmming till julbuffén! Strömmingen får härlig smak av dill och gräslök och toppas med ett frasigt ströbrödstäcke.

Dela
(68)

Srömmingslåda

Godast på julbordet är strömmingslådan! Foto: Pontus Ferneman

Recept lättlagad strömmingslåda

6–8 bufféportioner

10 strömmingsfiléer, ca 500 g
5 medelstora kokta potatisar, kalla
1 purjolök
smör till formen
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
2 tsk salt
1/2 tsk mald svartpeppar

Annons

Marinering & fyllning
1/2 dl kaviar, typ Kalles
1 msk dijonsenap
2 msk finhackad gul lök
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
2 msk ströbröd

Garnering
persilja

Ugn 200°

Gör så här

1. Skölj strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenorna.

2. Skär potatisen i mindre bitar. Skiva purjolöken.

3. Varva potatis och purjolök i en smord ugnsform, ca 15×22 cm. Strö över dill och gräslök. Salta och peppra.

4.  Marinering och fyllning: Blanda kaviar, senap och lök med mjölk och 1/2 dl grädde. Lägg strömmingen i blandningen och låt stå i ca 30 min.

5. Rulla strömmingen med köttsidan ut och lägg på potatisbädden. Skär 25 g av smöret i bitar och klicka över. Strö ströbrödet över strömmingen.

6. Grädda 10 min. Ta ut formen och häll på 1/2 dl grädde samt klicka i återstående 25 g smör. Grädda ytterligare 15–20 min. Täck med folie om ytan blir för mörk. Garnera med persilja.

 

Läs mer:

Testa vår läckra potatispaj à la Janssons frestelse!

potatispaj à la Janssons frestelse



 

Läs mer om:

Dela
(68)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…