Annons

Annons

Duka upp en klassisk midsommarbuffé

Sill, ost och snaps – nu är det dags! Vi dukar upp en härlig midsommarbuffé med smårätter som kan förberedas. Välj det som passar dig och dina gäster – här finns lättlagade recept för alla!

Dela
(0)

midsommarbuffé

Samla vännerna kring en härlig midsommarbuffé! Foto: Erik Karlsson

Recept festlig och lättlagad midsommarbuffé

Obs! Buffén är beräknad för 8 personer.

 

Sommardrink

Fräsch drink som passar 
bra att samla midsommargästerna kring! Foto: Erik Karlsson

Sommardrink

2 persikor
250 g hallon, frysta
2 dl persikojuice (utspädd)
2 flaskor mousserande vin

Gör så här

1. Skär persikorna i tunna klyftor. Lägg hallon och persikor i en glaskanna. Häll på persikojuice.

Annons

2. Fyll på med mousserande vin vid serveringen. Häll upp i 8 glas.

 

Rabarbersnaps

Låt snapsen få smak av 
rabarber, ingefära och 
kardemumma! Foto: Erik Karlsson

Rabarbersnaps

1 flaska Brännvin special, 70 cl
4 stjälkar rabarber
en bit färsk ingefära, 2×2 cm
2 sockerbitar
1 tsk kardemummakärnor

Gör så här

1. Skär rabarberna i 1 cm stora bitar. Lägg bitarna i en glasburk tillsammans med ingefära, sockerbitar och kardemummakärnor. Häll över brännvin så att det täcker.

2. Låt stå i 2 dygn. Sila av och häll upp på vacker flaska.

 

Lyxiga räksnittar

Smått och gott – fina rundlar av kavring med krämig 
räkfyllning! Foto: Erik Karlsson

Lyxiga räksnittar

8 skivor kavring
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
10 cm gurka
300 g skalade räkor
peppar
dill och ev fläderblom

Gör så här

1. Ta med ett glas ut 8 rundlar, ca 5 cm i diam, i brödet. Blanda crème fraiche och majonnäs. Skiva gurkan. Lägg en liten klick majonnäs på varje brödrundel och lägg på en skiva gurka.

2. Lägg på ytterligare en klick majonnäsröra och toppa med 
räkorna. Krydda med lite svartpeppar och dekorera med dill och fläderblom.

 

Matjeslöksill

Sommarens favorit – en 
sillinläggning med färdig matjessill, kapris och rödlök. Låt den vila 1 dygn i kylen 
för bästa smak. Foto: Anders Norrsell

Matjeslöksill

ca 600 g matjessillfiléer 
(ca 8 st)

Lag
2 dl ättiksprit,12 %
2 dl vatten
1 dl lag från matjessillfiléerna
2½ dl strösocker
4 msk vitvinsvinäger
10 grovt krossade 
kryddpepparkorn
2 rödlökar
30–50 g kapris

Gör så här

1. Ta upp sillfiléerna ur lagen (spara 1 dl av lagen). Dela sillen i ca 1–1½ cm sneda bitar.

2. Lag: Blanda ättiksprit, vatten, den sparade lagen, strösocker, vinäger och kryddpepparkorn i en kastrull. Koka upp och se till så att sockret löser sig. Låt lagen sjuda i några minuter, ta av och låt den svalna.

3. Skala och finhacka rödlökarna.

4. Varva sillen med rödlök och kapris i en glasburk. Häll över lagen.

5. Låt inläggningen vila i ca 1 dygn i kylen.

 

Glasmästarsill

Klassisk sillinläggning som håller sig fint i kylen i ca 
1 vecka. Garnera med lite rödlök och dill vid serveringstillfället. På bilden har vi 
gjort dubbel sats. Foto: Anders Norrsell

Glasmästarsill

1 stor burk

6 inläggningssillfiléer, 
t ex Abbas 5-minuterssill
1 liten morot
4 cm färsk pepparrot
1 rödlök
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
7 kryddnejlikor
1½ tsk gula senapsfrön
2 lagerblad

Lag
1 dl ättiksprit,12 %
1 dl strösocker
1½ dl vatten

Gör så här

1. Lag: Koka ihop ingredienserna och låt lagen kallna.

2. Dela sillfiléerna i ca 1 cm sneda skivor.

3. Skala morot och pepparrot och slanta i sneda bitar. Skala rödlöken och skiva tunt.

4. Varva sill, kryddor och grönsaker i en glasburk. Häll den kalla lagen över.

5. Låt sillen stå svalt några timmar eller helst i ett dygn.

 

Dillpestosill

Härlig smak av dill, vitlök och parmesanost har den här sillen som du kan göra några dagar före midsommarafton. Foto: Erik Karlsson

Dillpestosill

1 stor burk

900 g färsk sillfilé

1-2-3-lag
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten

Dillpesto
60 g pinjekärnor
2 knippor dill
2 dl färskriven parmesanost
1 vitlöksklyfta
1 burk ansjovis, 125 g
1 tsk skånsk senap
3 dl rapsolja
salt och peppar

Gör så här

1. 1-2-3-lag: Koka upp ingredienserna, rör om så att sockret löser sig. Låt lagen svalna.

2. Dra skinnet av sillfiléerna. Lägg dem i en skål och häll över lagen. Låt stå 12 timmar i kylen, vänd gärna om någon gång under tiden.

3. Dillpesto: Mixa samman pinjekärnor, dill, parmesan och vitlök med mixerstav eller i matberedare. Skär ansjovisen i bitar.Tillsätt den samt spad och senap. Häll i rapsoljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

4. Häll av sillen och blanda med dillpeston, låt stå i kylen 1 dygn. Strö över lite hackad dill vid serveringen.

 

Matjesill med äggsallad

Trevlig bufférätt som du serverar tillsammans med ett gott knäckebröd och lagrad ost. Foto: Erik Karlsson

Matjessill med äggsallad 
& skirat smör

500 g matjessill, hel
4 kokta ägg
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja
3 msk hackad gräslök
1 rödlök

Skirat smör
100 g smör

Gör så här
1. Skär matjessillfiléerna i bitar men lägg dem så att de ser hela ut på uppläggningsfatet.

2. Dela äggen i vitor och gulor. Hacka gulor för sig och vitor för sig. Blanda med dill, persilja, gräslök och fint hackad rödlök.

3. Smält smöret i en kastrull utan att det bränns vid. Häll över i en kanna och låt vila en stund så slaggämnena lägger sig på botten. Häll det över sillen och ägghacket med örterna och rödlöken.

 

Sallad med gravad lax

Gravad lax är gott i sallad! Servera med en hemgjord sås med smak av senap. Foto: Erik Karlsson

Sallad med 
gravad lax

600 g hel laxfilé med skinn
1 msk strösocker
2 msk salt
peppar
1 dl hackad dill

Tillbehör
10 cm gurka, tärnad
10 rädisor
1 ask krasse

Sås
2 msk farinsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
2 msk HP-sås
2 dl rapsolja

Gör så här

1. Dela laxen mitt itu. Gnid in ytorna utan skinn med socker, salt, peppar och dill. Lägg ihop med dillytorna emot varandra och slå in i bakplåtspapper. Lägg paketet i en burk el dubbla plastpåsar (väl förslutna) och ställ in i kylen. Låt marinera 2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.

2. Skär upp laxen i bitar och lägg på fat.

3. Tillbehör: Strö över gurkan. Skiva rädisorna och strö över. Klipp över krasse.

4. Sås: Vispa ihop ingredienserna och servera såsen till salladen.

 

Marinerad fläskytterfile med tzatziki

Härlig bjudrätt som passar på alla sommarens fester! Lätt att förbereda och perfekt eftersom den ska serveras kall. Foto: Erik Karlsson

Marinerad fläskytterfilé & tzatziki

800 g fläskytterfilé
salt och peppar
1 msk smör

Marinad
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 kvistar rosmarin

Garnering
några kvistar timjan, ev med blommor, el gräslöksblommor
Tzatziki
½ gurka
1 tsk salt
3 dl grekisk yoghurt
1–2 vitlöksklyftor
svartpeppar

Ugn 125°

Gör så här

1. Krydda fläskytterfilén runtom med salt och peppar, och bryn den i smör i stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stek tills innertemperaturen är 68°. Låt köttet svalna.

2. Marinad: Blanda ingredienserna och häll marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och förslut väl. Lägg påsen med kött och marinad på ett fat i kylen och låt ligga så under natten.

3. Skiva upp köttet tunt och strö över kryddgrönt, gärna timjansblommor eller gräslöksblommor.

4. Tzatziki: Riv gurkan grovt, strö över salt och låt rinna av i sil 15 min. Pressa ur vätskan. Blanda gurka, grekisk yoghurt och pressad vitlök. Smaka av med peppar. Servera tzatzikin till köttet.

 

Tomatpaj

God som ensamrätt men 
passar också bra som tillbehör till de andra rätterna på buffén. Tomaterna får extra mycket smak när de varit inne i ugnen. Foto: Erik Karlsson

Tomatpaj med 
tre sorters ost

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
250 g ricottaost
150 g chèvreost
50 g riven parmesanost
3 ägg
400 g körsbärstomater
gräslök
flingsalt

Ugn 225°

Gör så här

1. Pajdeg: Mixa samman ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Låt stå kallt 30 min.

2. Fyllning: Rör samman ostarna och äggen. Häll äggstanningen i pajformen och ställ in i ugn, ca 15 min. Halvera tomaterna och lägg på med snittytan uppåt. Grädda ytterligare 10 min.

3. Klipp över gräslök och strö över lite flingsalt.

 

Somrig potatissallad

En matig potatissallad passar perfekt på midsommarbuffén. Kan göras klar i god tid. Foto: Erik Karlsson

Somrig 
potatissallad

1 kg färskpotatis
60 g bladspenat
2 msk rapsolja
300 g gröna ärter
2 salladslökar
1 rödlök
1 knippe rädisor
500 g sparris
salt och peppar

Vinägrett
3 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
salt och peppar

Ugn 225°

Gör så här

1. Skrubba potatisen och dela mitt itu. Lägg på plåt med bakpapper. Ringla över olja och ställ in i ugn ca 30 min.

2. Vänd spenaten hastigt i en stekpanna med lite olja. Koka ärterna några minuter. Strimla salladslöken. Skala och hacka rödlöken, skölj rädisorna och skär i klyftor. Förväll sparrisen och blanda samman med potatisen. Strö över lite salt och peppar.

3. Vinägrett: Rör samman ingredienserna och vänd ner vinägretten i salladen.

 

Midsommardessert med söta bär

Allt gott i ett glas – 
limemarinerade jordgubbar tillsammans med frisk 
gräddkräm och len 
chokladtryffel. Foto: Erik Karlsson

Midsommardessert med söta bär

4 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
500 g ricottaost

Chokladtryffel
200 g mörk 
choklad
2 dl vispgrädde

Garnering
½ liter jordgubbar
1 lime, rivet skal & saft

Gör så här

1. Vispa äggulorna med sockret. Vispa grädden och vänd ner tillsammans med ricottaosten. Fördela krämen i 8 glas och låt stå kallt minst 2 timmar.

2. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp 1 dl grädde, rör i chokladen. Rör tills den smält. Tillsätt resten av grädden och låt krämen kallna. Häll tryffeln över krämen i glasen och lå i kyl ytterligare 1 timme.

3. Garnering: Skiva jordgubbarna tunt. Riv limen och pressa ur saften. Blanda och lägg jordgubbarna i blandningen. Toppa glasen med jordgubbarna.

 

Läs mer:

Så binder du midsommarkransen

Duka till midsommarfesten – 8 tips!

Så spår du vädret till midsommar – bondens bästa tips!



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…