Annons

Annons

Krämig matjestårta

Låt en maffig matjestårta med kavringsbotten och rom kröna sillbordet eller påskbuffén. Matjestårtan passar även att skära i små bitar och bjuda som tilltugg.

Dela
(1)

Matjes-cheesecake

Matjestårta –populär favorit på påskbuffén! Foto: Anders Norrsell

Recept krämig matjes-
cheesecake

8 bufféportioner

Kavringsbotten
200 g kavring
25 g smält smör

Fyllning
150 g matjessill, avrunnen vikt
1 rödlök
300 g färskost
2 dl crème fraiche
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
3 gelatinblad
1 citron, rivet skal och saft

Annons

Garnering
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk finhackad rödlök
80 g sikrom
1 rädisa
2 msk crème fraiche
1 citronskiva

 

Gör så här

1.  Kavringsbotten: Dela kavringen i bitar och lägg i matberedare. Mixa brödet till smulor, häll över det smälta smöret och kör ytterligare några varv. Tryck ut i en springform, 24 cm i diam. Ställ i kylen 30 min.

2. Fyllning: Tärna matjessillen. Skala och finhacka rödlöken. Blanda ihop med färskost, crème fraiche, dill och gräslök.

3. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten 10 min. Riv skalet från citronen, rör ner det i matjessillröran. Pressa ur saften från citronen och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Krama ur vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma citronsaften. Vänd ner gelatinblad och citronsaft i sillblandningen.

4. Bred ut matjesblandningen på kavringsbottnen i formen. Strö över dill, gräslök och finhackad rödlök. Ställ kallt minst 2 tim.

5. Strö rom över hela cheesecaken. Garnera på mitten med rädisa, crème fraiche och citronskiva.

 

Läs mer:

Cheesecake med lax och pepparrot

cheesecake-lax-recept-puff



 

Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…