Annons

Annons

Aprikosfylld kotlettrad med cidersås

Fylld kotlettrad med aprikoser, äpplen och cidersås är underbar bjudmat som nästan sköter sig själv i ugnen. Välj gärna en fast äppelsort eftersom äpplena ska steka med köttet mot slutet.

Dela
(1)

Aprikosfylld kotlettrad

Samla vännerna och bjud på klassisk kotlettrad med cidersås. Foto: Erik Karlsson

Recept kotlettrad med aprikoser och cidersås

4 port

1 hel kotlettrad, ca 2 kg
4 vitlöksklyftor
8–10 torkade aprikoser
3–4 kvistar färsk timjan
1 citron, rivet skal av
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja

Annons

Ugnsstekta äpplen
4–5 äpplen
1 msk smält smör
2 tsk flytande honung

Cidersås
2 schalottenlökar
1 msk smör
4 dl äppelcider
1 dl vispgrädde
2 msk konc kalvfond
2 msk idealmjöl

Garnering
persilja

Servering
ugnsstekt delikatesspotatis

Gör så här

1. Skär små snitt på stekens ovansida. Skala vitlöksklyftorna och strimla aprikoserna. Fyll skårorna med vitlök, aprikoser och små kvistar av timjan.

2. Blanda citronskal, salt, peppar och olja. Gnid in kotlettraden med blandningen.

3. Placera kotlettraden i en ugnsform och stick in en termometer i köttet. Stek tills innertemperaturen är 65°, då ska äpplena läggas in.

4.  Ugnsstekta äpplen: Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna runt om köttet. Pensla med smält smör och honung. Stek vidare köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 75°. Total tid i ugnen är ca 11/2 tim.

5. Ta ut och låt köttet vila i ca 10 min innan du skär det i skivor.

6.  Cidersås: Skala och finhacka lökarna. Fräs hacket i smör i stekpanna utan att det får färg. Tillsätt cider, grädde och fond. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 10 min. Vispa i idealmjöl och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

7. Servera såsen och äppelklyftorna till köttet. Garnera med persilja. Servera med ugnsstekt delikatesspotatis.

 

Läs mer:

Kryddig kotlettrad med rostade rotfrukter

Kryddig kotlettrad och rostade rotfrukter



 

Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…