Annons

Annons

Kladdkaka med kola och jordgubbar recept

Sommarens succétårta! Servera gärna solmogna jordgubbar och en klick lättvispad grädde till den härliga kladdkakan med kolafyllning – mums!

Dela
(1)

Kladdkaka med kola och jordgubbar

Vem kan motstå kladdkaka med kolafyllning? Foto: Pontus Ferneman

Recept kladdkaka med kola och jordgubbar

10–12 bitar
125 g smör
150 g mörk choklad, hackad el knappar
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Kolafyllning
1 dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 msk sirap, ljus el mörk
1 krm salt
25 g smör, mjukt

Annons

Garnering
150 g mörk choklad
2 tsk neutral olja

Servering
500 g jordgubbar
ev vispgrädde

Ugn 150°

 

Så här bakar du kladdkaka med kola

1. Smält smöret. Ta från värmen. Tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen smält.

2. Vispa ägg och socker poröst. Rör i chokladsmöret. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt. Rör ner det i smeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form (22–24 cm i diam) med löstagbar botten.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna.

5.  Kolafyllning: Blanda grädde, socker, sirap och salt i en vid kastrull. Låt koka samman ca 10 min. Tärna smöret och rör ner det i kolasmeten. Låt kolakrämen svalna något in nan den hälls på kakan. Låt svalna. Ställ in i kylen och låt stelna.

6.  Garnering: Hacka och smält chokladen. Ta från värmen. Rör i oljan. Häll chokladen ovanpå kolakrämen. Låt stelna.

7. Servera tårtan med jordgubbar och grädde.

 

Läs mer: Smaskig kladdkaka med mockaglasyr och kokos

Kladdkaka med mockaglasyr


Läs mer om:

Dela
(1)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…