Annons

Annons

Gorgonzolafylld kalkon med apelsinsås

Gorgonzola och kalkon är en perfekt smakkombination. Tillsammans med apelsinsås och klyftpotatis blir det här en riktig höjdare!

Dela
(1)

Kalkonfilé med bacon, gorgonzola och apelsinsås

Gäster i jul? Bjud på baconlindad kalkonfilé med gorgonzola och apelsinsås. Foto: Erik Karlsson

Recept kalkonbröstfilé med gorgonzola, bacon och apelsinsås

4 port
600 g kalkonbröstfilé
100 g gorgonzolaost
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad salvia
8 skivor bacon
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Annons

Sås
2 msk strösocker
2 msk vit balsamvinäger
1/2 dl konc kycklingfond
5 dl vatten
2 dl färskpressad apelsinsaft
2 tsk maizena majs
stärkelse
2 msk smör

Servering
klyftpotatis
brysselkål
sockerärter el sugar snaps
apelsinklyftor
blodgrapefruktklyftor

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Putsa köttet och skär ett snitt längs med filén. Fyll snittet med gorgonzola och hackade örter. Linda baconskivor runt om filén och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna.

2. Flytta över filén till en smord ugnsform och stek vidare mitt i ugnen tills köttet är genomstekt (köttsaften ska vara ofärgad), 
ca 25 min.

3. Sås: Smält sockret långsamt i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, fond och vatten. Blanda ner apelsinsaft. Koka upp och låt koka tills halva mängden återstår.

4. Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt koka upp. Klicka ner smöret. Rör om.

5. Skiva upp köttet och servera det tillsammans med ugnsstekt klyftpotatis, apelsinsås, kokt brysselkål och lättkokta sockerärter el sugar snaps. Skär bort hinnorna från apelsinklyftorna och grapefrukten och garnera med dem.

 

Läs mer:

Salamifylld kalkonfilé med citronsås

Salamifylld kalkonfilé med citronsås



 

Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…