Annons

Annons

Läcker potatispaj – Janssons frestelse på nytt sätt!

Bjud på god potatispaj som inspirerats av Janssons frestelse med ansjovis och grönkål. Pajen passar utmärkt att servera tillsammans med öl, grovt bröd och ost.

Dela
(0)

potatispaj à la Janssons frestelse

Frestande gott med Janssons i form av en potatispaj. Foto: Anders Norrsell

Recept Potatispaj à la Jansson

4–6 port

1 pajskal (se separat recept nedan)

Fyllning
2 gula lökar
100 g grönkål
2 msk smör
8–10 kokta kalla potatisar
ca 125 g ansjovis

Annons

Äggstanning
4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl lagrad riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping
2–3 msk mandelmjöl el 
ströbröd
hyvlat smör

Gilla Hemmets på Facebook

Garnering
gräslök

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Gör ett pajskal enl separat recept.

2. Fyllning: Finhacka löken. Ta bort de tjocka stjälkarna och repa grönkålen, hacka den i mindre bitar. Fräs lök och kål blankt i smör. Skiva potatisen. Låt ansjovisen rinna av. Fördela fyllningen i pajskalet.

3. Äggstanning: Blanda ägg, grädde, crème fraiche, ost, salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen. Stick försiktigt med en gaffel i pajen så att äggstanningen rinner ner.

4. Strö över mandelmjöl och hyvla över lite smör. Grädda i ugnens mitt, 35–40 min. Pajen ska vara gyllene och ha stannat helt. Garnera med gräslök.

 

Pajskal 
– grund
recept

Blanda 3 dl vetemjöl och 150 g smör, gärna i en matberedare. 
Tillsätt 2 msk kallt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in degen i plastfolie och låt vila 
i kylen, ca 20 min. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i 225°, ca 10 min.

 

Läs mer:

Janssons frestelse med grönkål

Janssons frestelse med grönkål

Janssons frestelse med grönkål passar perfekt på julbordet.



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…