Annons

Annons

Klassisk husman: Hemlagade kåldolmar med brunsås recept

Hemgjorda kåldolmar är ett pyssel väl värt mödan. Mums!

Dela
(4.37k)

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer här

Kåldolmar med brunsås

Inget slår hemlagade kåldolmar med en smakrik brunsås! Foto: Ulf Svensson

Recept hemlagade kåldolmar med brunsås

6 portioner
1 litet löst vitkålshuvud, ca 1,2 kg
1 dl rundkornigt ris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 gul lök
300 g köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
1+2 msk smör till stekning och att smälta
1/2 dl ljus sirap

Annons

Sås
4 dl kålspad
1/2 dl grädde
3 msk konc kalvfond
4 msk maizena brun redning
1 msk kinesisk soja
salt, peppar

Servering
kokt potatis
rårörda lingon

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Skär bort rotstocken på kålen och lägg kålhuvudet i kokande saltat vatten i en stor kastrull. Koka det under lock och ta bort alla stora blad efter hand som de lossar, ca 12 blad. Lägg dem på en tallrik att svalna. Spara spadet.

2. Koka riset till gröt enl anv på förp.

3. Skala och hacka löken. Stek den mjuk i smör.

4. Blanda köttfärs, ris, lök, ägg, salt och peppar.

5. Skär bort den grova nerven på kålbladen och bred ut bladen på en skärbräda. Lägg en klick köttfärs på varje. Rulla ihop. Bryn varje dolme i stekpanna med smör. Lägg dem sedan i en smord ugnssäker form. Smält 2 msk smör och blanda med sirap. Pensla dolmarna med det. Stek dem längst ner i ugnen ca 45 min.

6. När 20 min återstår, häll kålspadet i formen och låt koka med. Ta ut formen när dolmarna är klara och sila spadet. Häll det i en kastrull. Tillsätt grädde, kalvfond, redning och soja. Koka såsen 1 min. Smaka av.

7. Servera kåldolmarna med kokt potatis, brunsås och lingon.

Ugnsform i aluminium

Ugnsform aluminium

Ugnsform tillverkad i aluminium från De Buyer. Perfekt för tillagning av kött och grönsaker i ugn. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Läs mer:

Klassisk kålpudding

Ostfyllda savojkåldolmar

Klassisk köttfärslimpa med kålsallad


Läs mer om:

Dela
(4.37k)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…