Annons

Annons

Bjud på hemlagad pizza med läckra fyllningar

Inget går upp mot en riktigt god pizza! Och är den dessutom hemlagad så är den helt oemotståndlig. Servera den direkt från ugnen en fredagskväll eller till söndagens lunch.

Dela
(88)

recept-pizza

Hemlagad pizza är både gott att äta och roligt att laga. Foto: Anders Norrsell

Pizza är rätt i alla lägen – speciellt om den är hemlagad. Här tipsar vi om världens bästa grunddeg för pizzan, 4 galet goda varianter på fyllning och en riktigt krispig och läcker pizzasallad.

Grunddeg till pizza

Variera själv pizzan med olika fyllningar. Vilken är din favorit?

Annons

4 port

25 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37°
3 msk matolja
1 tsk salt
7–8 dl vetemjöl
Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare. Tillsätt fingervarmt vatten, olja och salt.

2. Arbeta in nästan allt mjölet, degen ska bli smidig och blank. Låt degen jäsa övertäckt 30 min.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt. Baka ut och toppa med din favoritfyllning.

1. Vegetarisk pizza med ädelost & päron

Ljuvliga smaker av ost och frukt gifter sig väl på denna läckra pizza som känns extra lyxig.

4 port

1 sats grunddeg
2 dl tomatsås
4 dl riven mozzarellaost
2 dl smulad ädelost
4–5 päron
50 g valnötter
4 färska fikon

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Kavla eller tryck ut degen till runda bottnar. Lägg dem två och två på plåt med bakpapper.

2. Bred tomatsåsen över pizzabottnarna och lägg på osten. Kärna ur och skiva päronen tunt, fördela på pizzorna. Grädda i mitten av ugnen 10–15 min, tills osten smält och kanterna är gyllene.

3. Hacka valnötterna grovt, skär fikonen i klyftor. Vid servering lägg på fikon och strö över valnötter.

 

2. Pizza med skinka & mozzarella

Finns det något godare än en pizza med generöst med smält mozzarellaost?

4 port

1 sats grunddeg
225 g cocktailtomater
250 g mozzarellaost
2 dl tomatsås
2 dl riven ost
200 g lufttorkad skinka, t ex serrano
50 g rucolasallad
50–100 g cocktailkapris

Pesto
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
½ dl solroskärnor
½ dl riven lagrad ost
1 dl olivolja

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Pesto: Skär basilikan grovt. Mixa basilika, vitlök, solroskärnor, ost och olja med en stavmixer till en slät sås.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Kavla eller tryck ut degen till runda bottnar. Lägg dem två och två på plåt med bakpapper.

3. Halvera tomaterna. Skiva mozzarellaosten. Bred tomatsåsen över pizzabottnarna. Fördela riven ost, mozzarella, tomat och skinka ovanpå. Grädda i mitten av ugnen 10–15 min, tills osten smält och kanterna är gyllene.

4. Fördela rucolasallad på pizzorna, ringla över pesto och garnera med cocktailkapris.

3. Lyxig skaldjurspizza

Lite chili och vitlöksaioli ger pizzan extra sting.

4 port

1 sats grunddeg
2 dl tomatsås
6 dl riven ost
150 g champinjoner
400 g skalade räkor
1 chilipeppar
1½ dl aioli

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Kavla eller tryck ut degen till runda bottnar. Lägg dem två och två på plåt med bakpapper.

2. Bred ut tomatsåsen på bottnarna och fördela den rivna osten ovanpå. Skiva champinjonerna. Lägg på champinjoner och räkor.

3. Grädda i mitten av ugn 13–15 min, tills osten smält och kanterna är gyllengräddade.

4. Skölj och skiva chilipepparn fint. Ringla aioli över den varma pizzan och garnera med chili.

 

4. Kyckling- & baconpizza

Härlig pizza med massor av god fyllning.

4 port
1 sats grunddeg
2 dl tomatsås
6 dl riven ost
ca 400 g stekt kycklingkött
10 soltorkade tomater i olja
2 små rödlökar
2 paprikor
140 g bacon
1 dl kalamataoliver
färsk timjan

Ugn 250°

 

Gör så här
1. Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Kavla eller tryck ut degen till runda bottnar. Lägg dem på plåt med bakpapper.

2. Bred ut tomatsåsen på bottnarna och fördela osten ovanpå. Dela kycklingköttet i mindre bitar. Skär soltorkade tomater i mindre bitar. Skala och skiva rödlöken tunt. Kärna ur och strimla paprikan.

3. Lägg kyckling, tomat, lök och paprika på bottnarna. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min, tills osten smält.

4. Stek baconskivorna. Låt dem rinna av på hushållspapper och smula dem sedan. Toppa pizzan med bacon och oliver. Garnera med timjan.

 

Klassisk pizzasallad

Ingen pizza utan sallad! Här får du receptet på en klassisk sallad med vitkål och paprika.

4 port

500 g vitkål
ca 1 liter vatten
3/4 dl rapsolja
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk oregano
1 röd paprika

Gör så här

1. Finstrimla vitkålen med kniv eller osthyvel. Lägg den i ett durkslag. Koka vatten och slaka kålen genom att hälla vattnet över den. Låt kålen kallna och rinna av.

2. Blanda olja, salt, vinäger, peppar och oregano. Kärna ur och strimla paprikan fint, vänd ner i salladen. Låt gärna stå kallt någon tim före servering.

 

Läs mer: 5 tips till dig som älskar fredagsmys 

Lyxa till fredagsmyset



 

Läs mer om:

Dela
(88)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…