Annons

Annons

Helstekt kyckling med sherrysås

Majskyckling är en lite större kyckling som räcker till fyra personer. Stek den hel i ugnen och gör sås på den goda skyn!

Dela
(1)

Kyckling med sherrysås

Saftig och god majskyckling med sherrysås – en riktig festrätt! Foto: Eva Hildén Smith

Recept helstekt kyckling med sherrysås

4 port

1 majskyckling
1 msk soja
1 tsk salt
2 krm peppar
1 citron, klyftor
3 kvistar rosmarin

Annons

Marinad
1/2 citron
1 tsk rosmarin
2 msk olja
1 msk flytande honung

Sherrysås
1 schalottenlök
1 msk smör
2 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 tsk soja
1/2 dl sherry
3 dl steksky + ev lite konc 
kycklingfond
2 krm salt

Ugn 200°

Gör så här

1. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat. Pensla den med soja. Salta och peppra runt om. Lägg citronklyftor och rosmarin runt kycklingen. Sätt in i ugnen 30 min. Sänk ugnsvärmen till 150°.

2. Marinad: Pressa ut saften från citronen och blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Pensla marinaden på kycklingen. Låt kycklingen stå inne i ugnen ytterligare ca 11/2 tim.

3. Stick med en sticka i låret, om det kommer ut klar vätska är kycklingen färdig. Stick in en 
köttermometer vid benet på låret. Vid 70° är kycklingen klar. Ös den då och då under tiden med sky och marinad. Lägg folie över kycklingen om den får för mycket färg. Ta vara på skyn och mät upp så att du får 3 dl, fyll på med vatten om det behövs.

4. Sherrysås: Hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Blanda och häll i soja, sherry och steksky (tillsätt ev lite kycklingfond). Låt såsen sjuda 5 min. Smaka av med salt. Sila såsen.

5. Servera kycklingen med hel ugnsstekt potatis, broccoli, tomater och sherrysås.

Läs mer:

Helstekt kyckling med örtsås

Helstekt kyckling med örtsås

Ta vara på spadet som bildas när du steker kycklingen och blanda ner i såsen så blir den extra god!

 

 



 

Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…