Annons

Annons

Allt i en form: Krämig grekisk moussaka

Aubergine och kryddig 
köttfärsröra är huvudingredienserna i denna 
älskade gratäng med 
grekiskt ursprung.

Dela
(66)

Grekisk moussaka

Färs, aubergine och smakrik ost – allt gott i en form! Foto: Erik Karlsson

Recept moussaka med färs och aubergine

4 port

2 auberginer
2 msk olivolja
salt och peppar
25 g smör
3 msk mjöl
1 lagerblad
1 knivsudd riven muskotnöt
4 dl mjölk
1 ägg
150 g riven parmesanost
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g lamm- el blandfärs
1 msk tomatpuré
1 tsk kanel
1 msk flytande honung
400 g krossade tomater
smör till stekning

Annons

Garnering
2 msk hackad persilja

Ugn 225°, 175°

 

Gör så här

1. Skär auberginen i drygt ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Ställ in i 225° varm ugn tills skivorna är gyllene i färgen.

2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör om. Rör 
i lagerblad och muskotnöt. Tillsätt mjölken och koka tills såsen tjocknar, rör under tiden. Ställ åt sidan och låt svalna. Ta bort 
lagerbladet. Rör i ägget och hälften av osten.

3. Sänk ugnsvärmen till 175°. Skala och hacka lök och vitlök. Låt mjukna i lite smör. Tillsätt färsen och bryn den. Rör i tomatpuré, kanel, honung och krossade tomater. Låt sedan sakta puttra 10 min. Smaka av med salt och peppar.

4. Varva i smord ugnsform aubergineskivor och köttfärssås. Avsluta med aubergine och strö över resten av den rivna osten. Ställ in i ugn ca 35 min.

5. Strö över hackad persilja. Låt stå 10 min före servering.

 

Läs mer:

Läcker pasta- och auberginegratäng

pastagratäng med aubergine



 

Läs mer om:

Dela
(66)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…