Annons

Annons

Italiensk ostgratäng med vitlöksbröd

Squash, tomater och mozzarella – här lagar vi en härlig gratäng med italienska färger och smaker! Servera med hemgjort vitlöksbröd.

Dela
(132)

Italiensk squashgratäng

Härlig vegetarisk bjudrätt som känns extra festlig när man serverar ett gott vitlöksbröd till. Foto: Erik Karlsson

Recept vegetarisk squashgratäng med mozzarella och vitlöksbröd

4 port

2–3 små squasher
200 g mozzarellaost på rulle
250 g körsbärstomater
1 msk olivolja
salt, peppar

Gratängsås
2 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
3 msk chilisås
3 msk tomatpuré
10 strimlade soltorkade
tomater
1 dl hackade örter, basilika, timjan
75 g västerbottensost, riven
olja till stekning

Annons

Garnering
färsk basilika

Vitlöksbröd
4 skivor vitt bröd
25 g smör
100 g riven ost
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja

Gilla Hemmets på Facebook

Ugn 200°

Gör så här

1. Skär squashen i ca ½ cm tjocka skivor. Skär mozzarellaosten i skivor. Lägg tomaterna längs kanten på en gratängform. Varva squash- och mozzarellaskivorna i mitten i ett vackert mönster. Ringla över olivolja. Salta och peppra.

2. Gratängsås: Finhacka och fräs schalottenlöken i lite olja. Blanda löken med övriga ingredienser, förutom osten, i en kastrull. Låt såsen sakta koka
några min. Rör i osten och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över grönsakerna i formen.

3. Baka i ugn tills osten fått fin färg, ca 30 min. Garnera med
basilika.

4. Vitlöksbröd: Smöra brödskivorna. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda osten med pressad vitlök och persilja. Strö blandningen över brödskivorna. Grilla i ugnen 5–7 min.

Läs mer:

Portabello med gremolata och risotto

Gratinerad portobello med risotto

Servera gratinerad portobellosvamp med citron, persilja och vitlök – mums! Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(132)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…