Annons

Annons

Fläskfilégratäng med krämig svampsås

Fläskfilé och champinjoner är gott ihop! Prova den här festliga gratängen med härligt osttäcke och parmaskinka.

Dela
(178)

Fläskfilégratäng med svamp

Fantastiskt god är den här gratängen med fläskfilé, krämig svampsås och parmaskinka. Foto: Erik Karlsson

Recept fläskfilégratäng med krämig svampsås

4 port

800 g jämnstora potatisar
600 g fläskfilé
100 g parmaskinka
2 msk ströbröd
smör till potatis & stekning
salt, peppar

Champinjonsås
100 g champinjoner
3 msk smör
1 gul lök
4 dl vispgrädde
3 msk tomatpuré
100 g riven ost

Annons

Topping
1/2 dl hackad persilja
50 g grovt riven parmesanost
12 valnötter

Ugn 200°

Gör så här

1. Skala potatisen. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom, potatisarna ska hålla ihop i botten. Lägg ut potatisarna längs kanten i en smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Lägg en liten klick smör på varje potatis. Baka i ugnen 30 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Putsa fläskfilén och skär den i drygt cm-tjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Bryn skivorna i smör i stekpanna. Varva fläskfiléskivor och parmaskinka i mitten på formen.

3. Champinjonsås: Skär cham—-pinjonerna tunt. Bryn skivorna lätt i smöret. Skala och hacka
löken och låt den fräsa med på slutet. Tillsätt grädde och tomatpuré, låt såsen koka upp. Rör i osten och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över gratängen och gratinera i ugnen ytterligare 10 min. Ta ut formen och fördela ströbrödet över potatisen. Låt formen stå i ugnen 10 min till. Känn efter med sticka att potatisen är klar, låt annars stå några minuter till.

4. Topping: Strö över persilja, parmesan och valnötter vid serveringen.

Läs mer:

Smördegsinbakad fläskfilé med bacon

Smördegsinbakad fläskfilé med bacon



 

Läs mer om:

Dela
(178)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…