Annons

Annons

Tacotajm – 4 olika sorters tacos!

Sugen på att förnya tacotemat? Vi tipsar 
om fyra spännande varianter – tacos med pulled pork och bönsalsa, fisk- och räktacos, vegetariska tacos och asiatiska tacos. Jättegoda och lätta att göra!

Dela
(19)

Fyra sorters tacos

Välfyllda tacos, från vänster till höger: kycklingtaco med jordnötssås, vegetarisk taco med linssallad, fisk- & räktaco med mangosalsa och pulled pork
taco. Foto: Pontus Ferneman

1. Recept kycklingtacos 
med jordnötssås

Prova jasminris och pak choi (kålsort som är släkt med kinakål) till tacosen.

4 port
500 g strimlad kyckling
1 pkt marinad för kyckling, 
t ex Santa Maria
2 msk smör
1 msk sesamfrön

Annons

Jordnötssås
1 dl kokosgrädde
1 dl jordnötssmör
1 tsk soja
½ tsk sambal oelek (burk)
pressad lime + lite vatten

Servering & topping
8 mjuka tortillabröd, stl mini
10–12 blad pak choi-sallad
4 port kokt jasminris
korianderblad
15 strimlade sockerärter
1 paprika, gärna spetspaprika

Gör så här

1. Marinera kycklingstrimlorna enl anv på marinadförp. Stek dem i smör tills de är genomstekta. Strö på sesamfrön.

2.  Jordnötssås: Mixa kokosgrädde, jordnötssmör, soja och sambal till en slät sås i en skål eller mixerkanna. Späd med vatten och pressa i lime. Såsen ska inte värmas.

3.  Servering: Värm bröden. Bottna bröden med ett par pak choi-blad. Lägg på ris, koriander efter smak och kyckling. Toppa med jordnötssås, sockerärter och paprika.

2. Recept vegetariska tacos med linssallad

Lins- och bulgursallad, basilikayoghurt och grillad paprika är jättegott som tacofyllning!

4 port
Linssallad
2 dl kokta belugalinser 
el andra linser
2 dl kokt bulgur
1 dl grovt strimlad
rucolasallad
2 dl urkärnade oliver
2 msk god olivolja
salt, peppar

Basilikayoghurt
1 dl basilikablad
2 dl matyoghurt
½ dl soltorkad tomatcrème

Topping
2 paprikor
1 msk olja
150 g fetaost

Servering
8 tortillabröd, stl mini
70 g rucolasallad

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Linssallad: Blanda kalla linser och bulgur i en skål. Tillsätt rucolasallad, oliver och olja. Smaka av med salt och peppar.

2. Basilikayoghurt: Hacka basilika och blanda med yoghurt och tomatcrème i en skål.
3. Topping: Dela paprikorna i smala klyftor och kärna ur dem. Pensla dem med olja. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 15–20 min. Dela fetaosten i avlånga bitar.

4.  Servering: Värm bröden. Bottna bröden med rucolasallad. Lägg på lins- och bulgursallad och toppa med paprika, fetaost och basilikayoghurt.

3. Recept fisk- & räktacos med mangosalsa

Fisktacos är lätt att göra själv. Servera med frisk mango
salsa och skalade räkor!

4 port
400 g fiskfilé (t ex torsk, sej)
2 tsk tacokryddblandning för fish taco (t ex Icas)

Mangosalsa
2½ dl fintärnad mango
1½ dl fintärnad tomat
1½ dl fintärnad gurka
½ dl strimlad salladslök
1 lime, finrivet skal och saft
1 stor fintärnad avokado
2 msk hackad färsk mynta

Servering & topping
8 tortillabröd, stl mini
8–10 salladsblad
100 g skalade räkor
mango chutney
1 lime, klyftad

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Mangosalsa: Mät upp fintärnad mango, tomat och gurka. Blanda allt med salladslöken i en skål. Pressa i lime och rör i limeskal. Så här långt kan salsan förberedas dagen innan. Täck över och förvara svalt. Tillsätt avokadotärningar och mynta strax före serveringen.

2. Skär fiskfiléerna i ca 3 cm breda bitar. Vänd dem i tacokrydda och tillaga i ugnen enl anv på kryddförp.

3.  Servering & topping: Värm bröden. Bottna bröden med salladsblad. Lägg på fisk och toppa med mangosalsa och räkor. Klicka lite mango chutney på toppen. Servera med lime.

 

4. Recept pulled pork-tacos

Färdigköpt pulled pork är gott att fylla tacosen med. Toppa med krämig kålsallad.

4 port
1 förp pulled pork, ca 550 g

Kålsallad
300 g spetskål el vitkål
150 g morot (2 mellanstora)
½ äpple
½ dl majonnäs
½ dl turkisk yoghurt
salt, peppar
socker, vinäger

Bönsalsa
380 g kokta svarta bönor 
(230 g utan spad)
75 g haricots verts
10 hackade cocktailtomater
2 msk finhackad rödlök
2 msk finskuren persilja
2 msk olivolja

Servering & topping
8 mjuka tortillabröd, stl mini
70 g babyspenat
3 dl gräddfil/crème fraiche
1 dl finskuren persilja

Gör så här

1. Värm pulled porken enl anv på förp.

2. Kålsallad: Ansa och riv kålen tunt. Massera den mjuk i en bunke. Riv morötterna och skär äpplet i småbitar. Blanda vitkål, morot, äpple, majonnäs och yoghurt. Smaka av med salt, peppar, en nypa socker och ett stänk vinäger.

3. Bönsalsa: Häll av och skölj bönorna. Hacka haricots verts och tomater. Blanda med bönor, rödlök, persilja och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

4. Servering: Värm bröden. Bottna bröden med en näve babyspenat. Fyll på med kålsallad, bönsalsa och pulled pork. Toppa med gräddfil och persilja.

Läs mer:

Festlig tacogratäng med bönsalsa

Tacogratäng



 

Läs mer om:

Dela
(19)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…