Annons

Annons

Saffransbullar fyllda med mandelmassa

Ett måste till fikastunden – 
lyxiga saffransbullar med mandelmassa och smör i fyllningen!

Dela
(232)

Saffranssnurror

Saftigt och gott med mandelmassa och smör i fyllningen. Foto: Pontus Ferneman

Recept saffransbullar fyllda med mandelmassa

ca 28 st
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 sockerbit
1–11/2 tsk konjak (ev)
75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
100 g kesella, kall
1 dl strösocker
½ tsk stött kardemumma
8–9 dl vetemjöl special
½ tsk salt

Annons

Fyllning
100 g smör, mjukt
100 g mandelmassa, riven
1 msk strösocker

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Gör så här

1. Mortla saffranskornen med en sockerbit. Häll ev i lite konjak. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°.

2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i den ljumma vätskan.

3. Tillsätt kesella, saffran, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och blank. Ta i saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk ca 1 tim.

4. Fyllning: Kavla ut degen till en rektangel, ca 35×45 cm. Rör ihop fyllningen och bred på den. Vik degen dubbel (kortsida mot kortsida). Skär längder, ca 2 cm breda. Tvinna längderna och sno dem runt fingrarna som ett garnnystan, stoppa in ändarna under bullarna. Lägg bullarna i formar på plåt. Låt jäsa under duk ca 30 min.

5. Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda i mitten av ugnen 10–12 min.

 

Läs mer:

Saffransbullar med vaniljfyllning

Saffransbullar med vaniljfyllning



 

Läs mer om:

Dela
(232)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…