Annons

Annons

Baconinlindad fläskytterfilé med gräddsås

Fläskytterfilé passar lika bra till vardag som till fest! Här lindar vi in filén i bacon och serverar den med rostade grönsaker och champinjoner. Spara skyn från köttet och gör en god gräddsås till!

Dela
(312)

Baconinlindad fläskytterfilé

Linda baconskivor runt fläskytterfilén så håller sig köttet saftigt. Foto: Pontus Ferneman

Recept fläskytterfilé med bacon och gräddsås

4 port

800 g fläskytterfilé
svartpeppar
2 tsk timjan
8–10 skivor bacon, ca 200 g

Sås
steksky från köttet
3 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1½ msk maizena majsstärkelse
1 dl vispgrädde
svartpeppar
strösocker

Annons

Rostade grönsaker
250 g champinjoner
2 paprikor
2–3 schalottenlökar
1 msk olivolja
½ tsk timjan
salt och peppar

Servering
kokt potatis
sallad

Gilla Hemmets på Facebook

Ugn 175°, 200°

Gör så här

1. Putsa filén från ev senor och hinnor. Peppra och strö på timjan runt om. Linda baconskivorna runt filén. Fäst med tandpetare om det behövs.

2. Bryn filén i en medelvarm stekpanna tills baconet fått fin färg. Låt stekskyn vara kvar i pannan. Lägg över filén i en ugnsform.

3. Sätt en ugnstermometer i köttet och tillaga i nedre delen av ugnen i 175° till 68° innertemp, ca 30 min. Ta ut filén och låt vila ca 30 min. Temperaturen kommer fortsätta att stiga upp till 72–73° så att den blir helt genomstekt.

4.  Sås: Häll vattnet i stekpannan med sky och vispa runt. Sila ner i en kastrull. Tillsätt fond och låt koka upp. Tillsätt majsstärkelse utrört i lite vatten eller grädde. Rör ner resterande grädde. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med peppar och socker.

5.  Rostade grönsaker: Halvera champinjonerna om de är stora. Skär paprikorna i medelstora bitar. Skiva löken. Blanda alltsammans i en långpanna med bakplåtspapper.

6. Ringla över olja och krydda med timjan, salt och peppar. Blanda om och rosta ca 25 min i 200° i nedre delen av ugnen.

7. Skär ½ cm tunna skivor av filén och lägg upp på serveringsfat med de varma grönsakerna intill. Servera med potatis, sås och sallad.

Tips! Baconet ger tillräckligt med sälta så det räcker att peppra på köttet.

Läs mer:

Ost-och baconfylld fläskytterfilé

Ostfylld fläskytterfilé



 

Läs mer om:

Dela
(312)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…