Annons

Annons

Festlig fiskgryta med vitlöksbröd

Riktigt lyxig blir fiskgrytan med både torsk, räkor och vitt vin. Servera med hemgjort vitlöksbröd.

Dela
(119)

Fiskgryta med räkor

Vill du bjuda på en riktigt festlig fiskgryta så prova den här! Foto: Anders Norrsell

Recept fiskgryta med torsk och vitlöksbröd

4 port

500 g vit fiskfilé, t ex torsk
500 g oskalade räkor
1 liten fänkål
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 små persiljerötter
2 msk smör
500 g konserverade körsbärstomater
2 msk konc skaldjursfond
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk maizena redning för ljus sås
1/2 dl hackad dill

Annons

Vitlöksbröd
2 vitlöksklyftor
100 g smör, mjukt
1/2 dl persilja
1 baguette
2 dl riven ost

Garnering & servering
gräslök
2 dl crème fraiche
1 msk chilisås

Ugn 225°

Gör så här

1. Putsa och dela fisken i bitar. Skala räkorna. Ansa och strimla fänkålen riktigt fint. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Skala och slanta persiljerötterna fint.

2. Fräs fänkål, purjolök, vitlök och chili blankt och smidigt i smör utan att det får färg. Tillsätt persiljerötter, körsbärstomater, fond, vin, vatten och grädde. Låt allt koka i ca 15 min.

3. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Lägg ner fiskbitarna och låt sakta sjuda i ca 3 min eller tills fisken känns klar. Tillsätt räkor samt dill.

4. Vitlöksbröd: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Rör samman smör, persilja och vitlök. Dela baguetten på längden och bred ut vitlökssmöret på halvorna. Strö över osten och gratinera strax under ugnens mitt i 10–12 min eller tills bröden fått fin färg.

5. Ta ut och dela baguettehalvorna i bitar. Servera brödbitarna till grytan.

6. Garnering & servering: Garnera med lite gräslök. Blanda crème fraiche och chilisås och servera till grytan.

Läs mer:

Lättlagad fiskgryta

Snabb fiskgryta



 

Läs mer om:

Dela
(119)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…