Annons

Annons

Lyxig laxgratäng med räkor

Bjud på gratäng med lax, räkor, spenat och spritsat potatismos till helgen! En riktigt festlig fiskrätt som serveras ur en och samma form.

Dela
(125)

Festlig laxgratäng med räkor

Allt i en form – lax, räkor, spenat och spritsat potatismos! Foto: Erik Karlsson

Recept lyxig laxgratäng med räkor

4 port

600 g laxfilé
salt och peppar
500 g oskalade räkor

Sås
2 schalottenlökar
2 msk smör
200 g spenat, färsk
3 dl vispgrädde
200 g färskost
½ dl hackad dill

Annons

Potatismos
1 kg mjölig potatis
1 ägg
25 g smör
1 dl vispgrädde
smör till formen

Dekoration
1 citron
1 liten knippa dill

Ugn 225°

Gör så här

1. Potatismos: Skala och koka potatisen. Pressa den och rör i ägget. Tillsätt smör och vispa med elvisp i grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Spritsa ut toppar längs kanten på en smord gratängform.

2.  Sås: Skala och hacka schalottenlöken. Stek den i smör tills den mjuknar. Strimla spenaten och rör ner i schalottenlöken. Tillsätt grädde och färskost.
Låt alltsammans koka samman
några min. Krydda med salt och peppar. Rör i dill.

3. Dela laxfilén i fyra bitar. 
Salta och peppra. Lägg bitarna 
i formen. Häll såsen över fisk-
bitarna och tillaga i ugnen 15 min. Skala räkorna under tiden.

4. Ta ut formen och lägg räkorna överst. Tillaga i ugnen
ytterligare 3–5 min.

5. Dekoration: Skiva citronen. Dekorera med citronskivor och dillvippor.

Läs mer:

Laxfilé med vitvinssås

Räkfylld lax med vinsås



 

Läs mer om:

Dela
(125)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…