Annons

Annons

Fiskgratäng med räkor och saffranspotatismos

Så smidigt – festmiddagen i en och samma form! Förbered gärna fiskgratängen och gratinera strax 
före servering.

Dela
(0)

Fiskgratäng med saffran och räkor

Gyllene fiskgratäng med räkor och saffran – så gott! Foto: Erik Karlsson

Recept fiskgratäng med 
räkor och saffran

4 port

500 g torskfilé
200 g skogschampinjoner
1 gul lök
200 g färsk spenat
smör till stekning

Annons

Sås
2 msk konc hummerfond
3 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
3 msk vetemjöl

Topping
500 g räkor med skal
2 msk grovhackad 
dill

Saffranspotatismos
800 g potatis
2 msk smör, mjukt
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 g saffran (1 kuvert)

Garnering
dill

Ugn 250°

 

Gör så här

1.  Saffranspotatismos: Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten i ca 15 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa sönder den med en elvisp eller potatisstöt. Tillsätt smör, ägg, salt, peppar och saffran. Vispa samman till ett slätt mos.

2. Putsa fisken och dela i tärningar. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök, fisk och svamp i smör i stekpanna utan att det får färg. Ta upp från pannan.

3. Skölj spenaten. Fräs spenaten mjuk i smör i stekpannan. Sila ev bort överflödig vätska. Blanda spenat, svamp, fisk och lök. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenatblandningen i en smord ugnsform.

4.  Sås: Vispa ihop fond, grädde, vin och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan såsen sjuda på svag värme i några min. Smaka av med salt och peppar.

5.  Topping: Skala räkorna. Ta undan några till garnering och fördela resten i formen. Strö över dill. Häll över såsen.

6. Lägg moset i en spritspåse med tyll (munstycke). Spritsa moset utmed formens kant. Gratinera gratängen strax under ugnens mitt i ca 10 min.

7. Garnera med lite hackad dill och de sparade räkorna.

 

Läs mer:

Laga lyxig fiskgratäng med pepparrotssås



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…