Annons

Annons

Allt i en gryta: Fisk- & skaldjursgryta med aioli

Allt gott i en och samma gryta – lax, räkor, 
potatis och grönsaker. Lättlagat och läckert, precis så vi vill ha det!

Dela
(116)

Fiskgryta med räkor och aioli

Hemgjord aioli är gott till fiskgryta. Foto: Erik Karlsson

Recept fiskgryta med räkor och aioli

4 port

400 g laxfilé
3 schalottenlökar
1 msk smör
400 g potatis
2 dl fiskbuljong, 1 tärning
1 dl hackad dill
3 dl vispgrädde
1 tomat
1 morot
1 fänkål
100 g sockerärter
200 g räkor, skalade
några cocktailtomater

Annons

Aioli
2 äggulor, rumstempererade
1 msk citronsaft
2 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt

 

Gör så här

1. Skala och finhacka schalottenlöken. Låt den bli glansig 
i smöret i en tjockbottnad kastrull. Skala och tärna potatisen. Rör ner den i kastrullen med löken. Häll över fiskbuljong, dill och vispgrädde.

2. Skär tomaten i bitar. Skala och fintärna moroten. Skär fänkålen i tunna skivor. Lägg ner grönsakerna i grytan. Låt puttra 10 min.

3. Skär laxen i 3×3 cm stora 
bitar. Lägg bitarna i grytan och låt koka ca 7 min. Skär socker
ärterna i bitar och lägg dem i grytan. Låt puttra ytterligare några min. Strö över räkorna och ev några cocktailtomater.

4.  Aioli: Vispa samman äggulorna med citronsaften. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning eller kör med mixerstav tills det tjocknar. Pressa i vitlök och smaka av med salt. Servera aiolin i en skål som tillbehör till grytan.

 

Läs mer:

Mustig fiskgryta med rotfruktsbas



 

Läs mer om:

Dela
(116)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…