Annons

Annons

Festfin laxpaj med räkor recept

En festlig laxpaj blir perfekt bjudmat! Fyll det frasiga skalet med varmrökt lax och västerbottensost, toppa sedan med räkor och krämig dillröra – mums!

Dela
(314)

laxpaj med räkor

Den här goda pajen med varmrökt lax och räkor räcker till fler om den serveras på buffé eller som förrätt! Foto: Pontus Ferneman

Recept laxpaj med räkor

4 portioner

Pajdeg
125 g smör, i tärningar
3 dl vetemjöl
1½ msk kallt vatten

Fyllning
500 g varmrökt lax
150 g sugar snaps
2 dl riven västerbottensost
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Annons

Garnering
200 g färskost, t ex philadelphiaost
20 g dill
1 citron
salt och peppar
100 g skalade räkor

Ugn 200°, 175°

 

Gör så här

1.  Pajdeg: Nyp samman smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen 30 min. Förgrädda pajskalet i 200°, ca 10 min.

3.  Fyllning: Plocka laxen fri från skinn och ev ben. Fördela den sedan i bitar över pajskalets botten.

4. Skär halva mängden sugar snaps i centimeterstora bitar och fördela över laxen. Strö över 1 dl ost. Vispa grädde, ägg, salt och peppar. Häll smeten försiktigt i pajen. Grädda i 175°, 35 min.

5. Ta ut pajen, strö på resterande ost och fördela resterande sugar snaps ovanpå. Grädda ytterligare ca 10 min, tills ytan fått fin färg. Låt svalna.

6.  Garnering: Mixa färskost och dill till en slät kräm. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg krämen i en spritspåse.

7. Spritsa toppar av krämen på pajen. Lägg på räkor och garnera med dill och citron.

 

Läs mer: Laxpaj med purjolök

Laxpaj med purjolök


Läs mer om:

Dela
(314)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…