Annons

Annons

Coq au vin med kyckling och bacon

Här gör vi den klassiska grytan coq au vin med kyckling och vitt vin – minst lika god som originalet som görs på tupp och rött vin.

Dela
(81)

Coq au vin med vitt vin

Underbar kycklinggryta med champinjoner och bacon. Foto: Eva Hildén Smith

Recept coq au vin med kyckling, champinjoner och bacon

6 port
1 kg kycklinglårfilé
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl vatten
2 morötter
8 schalottenlökar
5 dl vitt vin
2 msk konc kycklingfond el 
1 tärning hönsbuljong
2 lagerblad
2 tsk finhackad färsk timjan el 1/2 tsk torkad
1/2 purjolök
140 g bacon
200 g färska champinjoner
2 msk maizena majsstärkelse
smör till stekning

Annons

Gör så här

1. Bryn kycklingbitarna i smör. Salta och peppra. Lägg över dem i en gryta. Skölj ur stekpannan med lite vatten (totalt 1 dl) efter varje stekomgång. Häll ner vattnet i grytan också.

2. Skala och skiva morötterna och skala schalottenlökarna.

3. Bryn morot och lök i stekpannan i smör och lägg över dem i grytan. Tillsätt vin och fond eller tärning. Koka upp och tillsätt lagerblad och timjan. Låt grytan sjuda 25 min.

4. Skölj purjolöken och skiva den. Skär baconet i bitar, skölj och ansa svampen. Dela på stora svampar. Bryn svamp och bacon tillsammans.

5. Lägg ner purjolök, svamp och hälften av baconet i grytan. Sjud ytterligare 5 min.

6. Blanda maizena med lite kallt vatten och rör ner i grytan. Låt grytan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Strö baconbitar över. Servera grytan med kokt potatis.

Läs mer:

Coq au vin med rött vin

Coq au vin



 

Läs mer om:

Dela
(81)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…