Annons

Annons

Choklad- och jordnötskaka

Sött och salt, knaprigt och mjukt … Den här läckra chokladkakan med både jordnötter och hemlagad kolasås måste man bara ta om av!

Dela
(54)

Choklad- och jordnötskaka

Choklad, kola och jordnötter i ljuv förening! Foto: Pontus Ferneman

Recept chokladkaka med jordnötter och kolasås

10–12 bitar
150 g smör
100 g jordnötssmör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1½–2 dl salta jordnötter

Annons

Kolasås
3/4 dl strösocker
2½ msk ljus sirap
1½ dl vispgrädde
1 msk smör
25 g mörk choklad, 
hackad
lite flingsalt

Ugn 175°

Gör så här

1. Smält smöret i en stor kastrull. Ta den sedan från värmen. Klicka i jordnötssmöret och rör till en jämn blandning.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Tillsätt ägg, socker, mjöl, kakao, vanilj och salt. Rör till en jämn smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, med löstagbar kant.

4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 10 min. Strö på jordnötterna. Grädda ytterligare ca 5 min. Låt svalna.

5. Kolasås: Blanda alla ingredienserna, utom saltet, i en kastrull. Låt koka upp och sedan småkoka på låg värme, under omrörning, 5–10 min tills det börjar tjockna.

6. Låt såsen svalna en aning.
7. Häll kolasåsen på kakan. Låt stelna och strö sedan på lite flingsalt.

 

Läs mer:

Glutenfri kladdkaka med jordnötter

Kladdkaka med jordnötter och kolaglasyr



 

Läs mer om:

Dela
(54)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…